Izrael ellen és mellett tüntettek Németországban

Mintegy ezren tüntettek szombaton Berlinben, tiltakozva iszlamista csoportok Izrael-ellenes felvonulása ellen, amelyet al-Kudsz (Jeruzsálem) napja alkalmából tartottak – írta a dpa német hírügynökség, megjegyezve, hogy Németország egyre nagyobb az aggodalom az antiszemita hátterű erőszakcselekmények és bűntények miatt.

Forrás: MTI2019. 06. 02. 10:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellentüntetést a német főváros Charlottenburg negyedében tartották. Részt vett rajta többek között Felix Klein, a kormány antiszemitizmus-ügyi biztosa, Volker Beck ismert zöldpárti politikus és Jeremy Issacharoff, Izraeli németországi nagykövete

„Amikor az antiszemiták felemelik gyűlöletes fejüket, szükséges az ellenállás. Ezért vagyunk itt” – hangoztatta Petra Pau, a Baloldal (Die Linke) párt tagja.

Az idei al-Kudsz-tüntetést fokozottabb figyelem kísérte amiatt, hogy a Funke médiacsoport lapjaiban a múlt szombaton megjelent interjúból kiderült: Klein az antiszemitizmus erősödése miatt már nem javasolja a kipa nyilvános viselését a Németországban élő zsidóknak.

Az ellentüntetők némelyike a németországi zsidókkal való szolidaritása jeléül kipát viselt, többen pedig izraeli zászlókat is lengettek. „Határozottan kiállunk az itt élő zsidók és Izrael mellett” – mondta Andreas Geisel, a berlini tartományi kormány belügyi tárcájának vezetője, aki az esemény alkalmából szintén kipát vett fel.

A másik berlini felvonulás, amelyet az al-Kudsz alkalmából tartottak, tüntetők némelyike palesztin és német zászlókat lengetett, és Izrael-ellenes jelszavakat tartalmazó transzparenseket tartott kezében. A dpa egyik riporterének beszámolója szerint olyan skandálásokat hallott, amelyek Izraelt „gyerekgyilkosnak” nevezték.

Mindkét tüntetésen mintegy 500 rendőr ügyelt a biztonságra.

Az al-Kudsz-napot Iránban az 1979-es iszlám forradalom után vezették be a palesztinok iránti szolidaritás jeleként, és minden évben az iszlám böjti hónap, a ramadán utolsó péntekén tartják.

A zsidók szerint Jeruzsálem Izrael örök és oszthatatlan fővárosa, míg a palesztinok azt akarják, hogy annak keleti, Izrael által megszállt részén legyen a leendő fővárosuk.

A hivatalos adatok szerint az antiszemita indíttatású bűncselekmények száma Németországban a 2017-es 1504-ről 1646-ra emelkedett 2018-ban, ami tízszázalékos növekedést jelent. Az erőszakosnak minősített esetek aránya 37 százalékról 62 százalékra nőtt ugyanezen időszak alatt.

Eközben a kelet-németországi Chemnitz városában hallgatók tüntettek egy neonáci csoport által szervezett felvonulás ellen. A rendőrség szerint a Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) szélsőjobboldali párt ifjúsági szervezete által szervezett eseményen körülbelül 270 ember vett részt. A „Náci-mentes Chemnitz-szövetség” és a helyi műszaki egyetem diáktanácsa által szervezett ellentüntetésen pedig mintegy 1300-an vettek részt. A rendőrség nagy számban volt jelen mindkét helyszínen, a tiltakozásokat helikopterrel és biztonsági kamerákkal is nyomon követték.

Chemnitzben tavaly augusztusban bevándorlásellenes tüntetések sorát robbantotta ki az, hogy egy német férfit állítólag menedékkérők késeltek halálra. A gyakran erőszakossá váló tüntetések mellett nagy port kavart az a felvétel, amelyen az látható, hogy – a dpa német hírügynökség leírása szerint – németek megtámadnak és üldözőbe vesznek két arab férfit. Ezt számos német politikus, köztük Angela Merkel kancellár is hajtóvadászatnak nevezte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.