Izrael fontos szövetségesünk

Magyarország és Izrael is biztosan felkerülne a dobogóra, amennyiben versenyként tekintenénk arra, kik állnak leginkább a nemzetközi szervezetek és a fősodratú média célkeresztjében – fogalmazott Szijjártó Péter, miután izraeli kollégájával tárgyalt Jeruzsálemben. A magyar tárcavezető hozzátette: ugyan sokaknak áll érdekében, hogy ellentét legyen a két ország között, még sosem volt olyan jó a kétoldalú együttműködés, mint most.

2020. 07. 21. 9:39
SZIJJÁRTÓ Péter
Bajban ismerszik meg a barát. Jeruzsálemben tárgyalt Szijjártó Péter és Gabi Askenazi Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsősorban a szolidaritását fejezte ki Szijjártó Péter azzal, hogy a koronavírus-járvány, illetve az Izraelnek a Ciszjordánia bizonyos részeit annektálni szándékozó tervezete miatti nemzetközi felháborodás közepette a zsidó államba látogatott – legalábbis így értékelte az izraeli sajtó a magyar külgazdasági és külügyminiszter jeruzsálemi látogatását. A tárcavezető az izraeli kollégájával, Gabi Askenazival folytatott kétoldalú tárgyalások után tartott sajtótájékoztatón kijelentette: Magyarország és Izrael mindig számíthat egymásra, a két ország barátsága, partneri együttműködése erősebb, mint valaha. – Magyarország továbbra is ­kiáll ­Izrael mellett, amellett, hogy igaz­ságos és kiegyensúlyozott hozzáállást tanúsítsanak a nemzetközi szervezetek az országgal szemben, fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzáfűzte: Magyarország sosem fog támogatni Izraellel szemben előítéletes határozatokat sem az Európai Unióban, sem az ENSZ-ben vagy más nemzetközi szervezetben.

Mint fogalmazott, amennyiben versenyként tekintenénk arra, hogy a nemzetközi szervezetek és a fősodratú média kiket támad leginkább a világporondon, akkor bizonyosan Izrael és Magyarország is felkerülne a dobogóra. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: sokaknak érdekében áll, hogy a két ország között érdekellentét legyen, de ezeknek a hangoknak Budapest és Jeruzsálem csalódást fog okozni, még soha nem volt ugyanis olyan jó a kétoldalú együttműködés, mint most. Mint kifejtette, közép-európai országként Magyarországnak az az érdeke, hogy béke és stabilitás legyen a Közel-Keleten. Ennek elérésére sok terv született már, de ezek mind kudarcot vallottak. Most a Fehér Ház tervének van a legjobb esélye, hogy egy előremutató folyamat alapjaként szolgáljon a béke és biztonság megteremtésére.

Bajban ismerszik meg a barát. Jeruzsálemben tárgyalt Szijjártó Péter és Gabi Askenazi
Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Szijjártó Péter a távirati iroda szerint arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány jelentette kihívás egy új dimenzióját is megteremtette a magyar–izraeli együttműködésnek. – Európa teljesen védtelen volt a védőfelszerelések és -eszközök beszerzését ­illetően, ezért az egyik legfontosabb kötelességük, hogy stratégiai kapacitásokat építsenek ki, hogy maguk gyárthassák le a legfontosabb védőeszközöket, felszereléseket – magyarázta a magyar tárcavezető. Közölte: Izraellel együttműködésben világszínvonalú lélegeztetőgépeket gyártanak Magyarországon, és ezekből exportálni is tudnak. A külügyminiszter hangsúlyozta: a Közel-Keleten Izrael az első számú kereskedelmi és beruházó partnere Magyarországnak, az együttműködés lényeges területe a kóser élelmiszeripar, az önvezető autók fejlesztése és az űrkutatási együttműködés. A miniszter tudatta: megállapodtak, hogy ötven izraeli hallgatót fogadnak magyarországi tanulmányokra.

Gabi Askenazi hangsúlyozta: Magyarország fontos barátja Izraelnek, és mindkét ország elkötelezett az együttműködésük fokozása mellett. Az ­izraeli politikus a kétoldalú együttműködés fontos területei között említette a gazdasági kapcsolatokat: az autóipart, a mezőgazdaságot, valamint a lélegeztetőgépek közös gyártási kapacitásának bővítését, tekintettel a koronavírus-járványra.

Szijjártó Péter a hétfő este folyamán Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel is kétoldalú tárgyalásokat folytatott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.