Izraelben már érzik az oltás pozitív hatásait

A beoltottak közül nem jelentettek halálesetet és a megfertőződöttek száma is elenyésző.

Forrás: The Times of Israel, MTI2021. 02. 12. 16:01
null
Bnei Brak, 2021. február 11. Ultraortodox zsidó férfi megkapja a koronavírus elleni vakcinát az Ichilov Egészségügyi Központban a Tel-Avivtól keletre fekvõ Bnei Brakban 2021. február 11-én. Izrael megkezdte az ultraortodox közösségek tagjainak tömeges oltását. Az országban eddig hárommillióan kapták meg az elsõ és kétmillióan a második adag oltást. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Működik Izrael oltási programja: ez idáig több mint félmillió lakos kapta meg a koronavírus elleni oltás mindkét adagját a Makkabi egészségbiztosító pénztár szervezésében, az intézmény jelentései szerint ezt követően csupán 544-en fertőződtek meg. A mégis megbetegedettek közül összesen tizenöt személy szorul kórházi kezelésre: nyolcan enyhe, hárman mérsékelt tüneteket produkálnak, négyen pedig súlyos állapotban vannak. Jelentések szerint halálesetet nem regisztráltak a beoltottak között. A szakértők úgy vélik, az eddig elért eredmények egyértelműen bizonyítják, hogy az oltóanyag működik: a kutatók 93 százalékos hatékonysági arányt állapítottak meg. A közel-keleti országban a Pfizer és BioNTech gyógyszeripari vállalatok által közösen kifejlesztett vakcináját használják, a tapasztalatok szinte teljes mértékben megfelelnek az eredetileg ígért 95 százalékos aránynak.

– Ezek az adatok egyértelműen arra utalnak, hogy az oltóanyag hatékony és nincs kétségünk afelől, hogy sok izraeli életét mentette meg

– mondta Dr. Miri Mizrahi Reuveni, az izraeli Makkabi egészségbiztosító pénztár vezető tisztségviselője. Ezek az adatok csak a Makkabi statisztikáin alapulnak. Izraelben az 1941-ben megalapított Makkabi mellett három másik egészségbiztosító pénztár működik, a Klalit, a Meuhedet és a Leumit. Az ország jogrendszere szerint mind a négy intézményt a kormány irányítja, és Izrael minden lakosának a rendelkezésére állnak.

A Jediót Ahrenót című izraeli lap értesülései szerint jelentősen javulnak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatok az országban: napok óta folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma, a pozitív tesztek aránya, valamint a súlyos esetek száma is. A közel-keleti ország némileg fellélegezhet, hiszen egy hónap után először ezer alá esett a koronavírus súlyos szövődményes eseteinek száma a kórházakban. A mutatók javulását a szakemberek az egyszer már beoltottak több mint negyvenszázalékos arányával magyarázzák. A mintegy kilencmillió főt számláló államban ez idáig az oltásra jogosultak több mint fele, mintegy 3,5 millió ember kapta meg a koronavírus elleni oltás legalább egy adagját.

Izrael a kilencedik helyen áll a világon a fertőzöttek számában a népességhez viszonyítva, az ultraortodox közösségek körében kifejezetten magas a betegek aránya. A vallás ezen irányzatát képviselő Modiin Illi városának például csaknem harminc százalékát diagnosztizálták vírushordozóként az elmúlt évben. Azonban az ultraortodoxok körében is igyekeznek növelni az oltási kedvet: Bnei Brak település polgármesteri hivatala „zöld éjszakát” hirdetett tegnap, melyen négy oltóponton este hattól éjfélig adták be a jelentkezőknek a vakcinát az egészségbiztosítók. A frissen oltottak ajándékcsomagot is átvehettek, benne egy tányérnyi sóletet, péksüteményt és egy doboz üdítőitalt.

Ultraortodox zsidó férfi megkapja a koronavírus elleni vakcinát az Ichilov Egészségügyi Központban a Tel-Avivtól keletre fekvő Bnei Brakban 2021. február 11-én. Izrael megkezdte az ultraortodox közösségek tagjainak tömeges oltását. Az országban eddig hárommillióan kapták meg az első és kétmillióan a második adag oltást
Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.