Izraelben újabb kutatás erősítette meg, hogy a vakcina hatásos

Egy tanulmány rendkívül hatékonynak találta a Pfizer és a BioNTech vállalat vakcináját.

Magyar Nemzet
2021. 02. 15. 16:33
null
Budapest, 2021. február 8. Oltáshoz készíti elõ egy nõvér a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját az egészségügyi dolgozók oltásán Budapesten, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának szakrendelõjében kialakított oltóponton 2020. február 8-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

94 százalékkal csökkent azoknak a száma, akik a Pfizer–BioNTech-vakcina után koronavírusra utaló tüneteket produkáltak, és a kutatások szerint ugyanezen csoport körében 92 százalékkal esett annak a valószínűsége, hogy a beoltott embereknél súlyos betegséget idézzen elő a kórokozó

– jelentette be közleményében az 1911-ben alapított Klalit, Izrael négy egészségbiztosító pénztárának egyike. Az országban három másik egészségbiztosító pénztár is működik, a Makkabi, a Meuhedet és a Leumit.

Ultraortodox zsidó férfi megkapja a koronavírus elleni vakcinát az Ichilov egészségügyi központban a Tel-Avivtól keletre fekvő Bnei Brakban 2021. február 11-én. Izrael megkezdte az ultraortodox közösségek tagjainak tömeges oltását. Az országban eddig hárommillióan kapták meg az első és kétmillióan a második adag oltást.
MTI/EPA/Abir Szultan

Az izraeli lakosság több mint felét ellátó Klalit 600 ezer, Pfizer-vakcinával beoltott ember esetét hasonlította össze egy olyan 600 ezres – hasonló kórtörténetű – csoporttal, amelynek tagjai nem kapták meg a vakcinát.

– Egyértelműen megállapítható, hogy a Pfizer koronavírus elleni vakcinája a gyakorlatban is rendkívül hatékony egy héttel a második dózis után, ahogyan az a klinikai vizsgálatok során is kiderült már korábban

– jelentette ki Ran Balicer, a Klalit egyik vezető kutatója, hozzátéve, hogy kettő vagy több hét elteltével még nagyobb az oltóanyag hatékonysága. A szakértő azonban hangsúlyozta, hogy kutatásaik folyamatosan zajlanak és hétről hétre pontosabb adatokat tudnak közölni, hiszen a beoltottakat a második oltás után legalább tizennégy nap elteltével tesztelik.

Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet kutatói, akik országos adatokat vizsgálnak, azt mondták vasárnap, hogy a kórházi kezelésre szorulók és a súlyos tüneteket produkálók száma jelentős mértékben csökkent az első beoltott korosztály körében, azaz az 55–60 évnél idősebbek esetében. A hatósági jelentések szerint azonban a kórházban ápoltak száma továbbra is magas a fiatalabb korosztályokban, ők viszont az oltási kampány szerint csupán hetekkel később kaphatták meg az első adag oltásokat. A kilencmilliós közel-keleti államban március végéig minden tizenhat éven felüli állampolgárt beoltanának. Izraelben ez idáig az oltásra jogosultak több mint fele, mintegy 3,5 millió ember kapta meg a koronavírus elleni oltás legalább egy adagját. Az országot főként a Pfizer és a BioNTech gyógyszergyár látja el oltóanyaggal, miután a kormány adatmegosztási megállapodást kötött velük.

Izrael egy másik egészségbiztosító pénztára, az 1941 óta működő Makkabi is nemrégiben közölte kutatási eredményeit, melyek azt mutatják: félmillió beoltott lakosból csupán 544 személy fertőződött meg. A mégis megbetegedettek közül összesen tizenöt személy szorul kórházi kezelésre: nyolcan enyhe, hárman mérsékelt tüneteket produkálnak, négyen pedig súlyos állapotban vannak. Jelentések szerint halálesetet nem regisztráltak a beoltottak között. Szakértőik szintén megerősítették, hogy az eddig elért eredmények egyértelműen bizonyítják, az oltóanyag működik: kutatók 93 százalékos hatékonysági arányt állapítottak meg.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.