Izraeli támadás Szíriában

Izrael rakétacsapásokat mért tegnap hajnalban a dél-szíriai katonai állásokra, jelentette a szíriai állami média. A támadásban meghalt három szíriai katona.

Magyar Nemzet
2019. 06. 03. 12:27
Palestinians gesture as they shout slogans during clashes with Israeli police on "Jerusalem Day" on the compound known to Muslims as Noble Sanctuary and to Jews as Temple Mount, in Jerusalem's Old City
ISRAEL-PALESTINIANS/JERUSALEM DAY Fotó: Ammar Awad
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael rakétacsapásokat mért tegnap hajnalban a dél-szíriai katonai állásokra, jelentette a szíriai állami média. A támadásban meghalt három szíriai katona, további hét pedig megsebesült. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt közölte, azután rendelte el a támadást, hogy korábban szíriai rakétákkal Izrael területét támadták.

„Nem tűrjük, hogy csapást mérjenek az országunkra” – idézte a miniszterelnököt az MTI. A támadások feltehetően a Damaszkusztól délnyugatra fekvő el-Kuneitra térség néhány katonai létesítményét találták el.

A célpontok olyan raktárak és katonai állások voltak, ahol szíriai, iráni és a libanoni síita Hezbollah mozgalom Damaszkusszal szövetséges fegyveresei állomásoznak, közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) emigránsszervezet.

A támadás néhány órával azután történt, hogy szombat esti izraeli közlés szerint Szíriából két lövedéket lőttek ki az Izrael által megszállt Golán-fennsík irányába; ezek nem követeltek áldozatokat, és anyagi kárt sem okoztak.

Szíriában eközben egy öngyilkos merénylő legalább tíz ember halálát okozta szombaton. Rakkában, az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet egykori székhelyén Szíriai Demokratikus Erők (SDF) egyik ellenőrző pontjánál repítette levegőbe robbanóanyaggal megrakott autó­ját a támadó.

Többek között öt SDF-harcos halt meg a merényletben, és több mint húszan megsebesülhettek, közölte ugyancsak az OSDH. Előzőleg a város egy másik részében is robbantás történt, de annak csak sebesültjei voltak. A kurd és arab erőkből álló SDF, amely az Egyesült Államok támogatását élvezi, 2017 októberében foglalta vissza a várost az ISIS-től.

Az SDF idén már­ciusban jelentette be, hogy végső vereséget mért a terrorszervezet „kalifátusára”. A terrorszervezet azóta alvósejteket hozott létre az egykor megszállt területeken, amelyek időről időre terrorcselekményeket követnek el.

Áprilisban ugyancsak Rakkában 13 ember halt meg egy ISIS által vállalt kettős robbantásos merényletben. Az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció a napokban közölte: 2014 óta 1302 civil vesztette életét Irakban és Szíriában az Iszlám Állam elleni támadásokban. Emberi jogi szervezetek szerint 3800-nál is több civil eshetett áldozatul, köztük ezer gyerek csupán Szíriában.

Jeruzsálemben sem volt békés a hétvége: összecsapások voltak muszlim palesztinok és izraeli biztonságiak között Jeruzsálemben (képünkön), miközben Izrael azt ünnepelte, hogy az 1967-es hatnapos háborúban elfoglalta a város keleti felét, és ezzel egyesítette Jeruzsálemet.

A rendőrség idén is engedélyezte a zsidó csoportok látogatását az óvárosban található Templom-hegyen, illetve Mecsetek terén, bár a ramadán muzulmán böjti hónap utolsó, legszentebb tíz napján a teret általában csak a muzulmán hívőknek nyitják meg. A látogatásokat muszlimok megpróbálták megakadályozni, a nap folyamán több hullámban is összecsaptak a csoportokat kísérő rendőrökkel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.