Izraeliek kémkedhettek az amerikai vezetők után

Nagy valószínűséggel Izrael helyezett el az utóbbi két évben mobiltelefon-beszélgetéseket lehallgató eszközöket Washington több pontján, egyebek mellett a Fehér Ház közelében is.

2019. 09. 13. 13:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy valószínűséggel Izrael helyezett el az utóbbi két évben mobiltelefon-beszélgetéseket lehallgató eszközöket a washingtoni Fehér Ház közelében és más érzékeny washingtoni helyszíneken az amerikai kormányzat szerint – írta a Politico című hírportál, amelyet az MTI idézett. A lap bennfentes forrásai szerint ellentétben más olyan esetekkel, amikor egyértelmű külföldi kémtevékenységet lepleztek le az Egyesült Államok területén, ennek nem lett semmiféle következménye, a Donald Trump elnök vezette amerikai kormányzat nem kifogásolta az ügyet az izraeli kormánynál. A berendezések alkalmasak a hívások tartalmának és az adatforgalomnak az elfogására is. Valószínűleg Donald Trump, illetve az ő közvetlen munkatársai lehallgatását célozták az eszközök.

Az amerikai kormányzat hivatalosan nem kommentál biztonsággal és hírszerzéssel kapcsolatos ügyeket, ezért a Politico cikkére az FBI elzárkózott a nyilatkozattól, a belbiztonsági minisztérium és a titkosszolgálat pedig nem is reagált a megkeresésükre.

Trump közismerten lazán kezeli a Fehér Ház biztonsági protokollját – emlékeztetett a Politico, amely 2018 májusában írt arról, hogy az amerikai elnök gyakran nem megfelelően védett mobiltelefonon kommunikált a barátaival és a bizalmasaival. A The New York Times című napilap ezt követően, 2018 októberében arról cikkezett, hogy kínai kémek rendszeresen lehallgatják Trump telefonbeszélgetéseit. Erre az elnök úgy reagált, hogy a történet „olyan szinten hiteltelen, hogy neki ideje sincs arra, hogy azt kiigazítsa”. Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli miniszterelnöki hivatal is „teljes mértékben hamisnak ” nevezte a Politico cikkét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.