Izsák Balázs: A székely autonómiatörekvések a rendet tükrözik

A Székely Nemzeti Tanács elnöke szerint az igényre érkező bukaresti válaszok rengeteg tévedést, félremagyarázást, csúsztatást tartalmaznak, és ezáltal zűrzavart, instabilitást mutatnak.

Forrás: MTI2019. 03. 11. 13:39

A Székely Nemzeti Tanács elnöke szerint az igényre érkező bukaresti válaszok rengeteg tévedést, félremagyarázást, csúsztatást tartalmaznak, és ezáltal zűrzavart, instabilitást mutatnak.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke hétfőn, a székely szabadság napján tartott marosvásárhelyi megemlékezés és felvonulás másnapján beszélt erről egy kolozsvári sajtótájékoztatón, amelyet Szilágyi Zsolttal, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökével, Sándor Krisztinával, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnökével és José Mari Etxebarriával, a Baszk Nemzeti Párt külügyi bizottságának képviselőjével tartott.

Az SZNT-elnök kijelentette: a székely szabadság napján tartott marosvásárhelyi tiltakozás azt igazolta, hogy az autonómia igénye állandó és töretlen a Székelyföldön. Az igényre érkező bukaresti válaszok viszont rengeteg tévedést, félremagyarázást, csúsztatást tartalmaznak, és ezáltal zűrzavart, instabilitást mutatnak – tette hozzá. Izsák Balázs szerint azért van ez így, mert a székelység a rend népe. Szerinte ez tükröződött abban is, hogy képesek voltak éveken át pereskedni azért, hogy törvényesen tarthassák meg a marosvásárhelyi tiltakozást a Székely szabadság napján. Felhívta a figyelmet arra, hogy közben Bukarestben rendre bejelentetlen tiltakozásokat tartanak.

Az SZNT elnöke szerint a székely rendszeretet nyilvánult meg abban is, ahogyan a vasárnapi marosvásárhelyi tiltakozás nyolcezer résztvevője felvonult a székely vértanúk obeliszkjétől a város központjáig, és követelte a rendet, az autonómiát. Izsák Balázs úgy vélekedett, hogy a bukaresti politikai elitnek is „magasabbra kell emelnie lécet”, és meg kell tanulnia a közösségi jogot ahhoz, hogy érdemben tudjon válaszolni a székelyek követelésére. „Bízom benne, hogy egyre színvonalasabb válaszokat kapunk, még ha ezek egyelőre elutasítóak lesznek is” – tette hozzá.

José Mari Etxebarria szerint Európának lentről felfelé kell építkeznie, és védenie kell az identitásokat. Az Európai Unió „egység a sokféleségben” jelszavát idézve jelentette ki: az EU-nak olyan jogi eszközöket kell kialakítania, amelyekkel megerősíti az identitásokat. „Európa felelőssége, hogy nem lehet diszkriminálni a kisebbségeket. Ezért vagyok támogatója a székelyföldi autonómiatörekvéseknek” – jelentette ki.

Az MTI kérdésére a baszk politikus kijelentette: az SZNT által elindított – a nemzeti régiókról szóló – európai polgári kezdeményezésnek elsősorban Baszkföld Franciaországhoz tartozó részén lehetne pozitív hatása, ezért a spanyolországi baszkok a nemzettársaikkal való szolidaritás jegyében ki fogják venni a részüket a támogató aláírások összegyűjtésében.

Sándor Krisztina bejelentette: kedden meghallgatásra mennek Bukarestbe Ecaterina Andronescu oktatási miniszterhez, akinek elviszik a marosvásárhelyi magyar orvosképzés támogatására az EMNT, az EMNP és az SZNT által írt petíciót és az azt támogató több mint 15 ezer aláírást.

Szilágyi Zsolt kijelentette: az erdélyi magyarok ugyanazt akarják, amit a nagyhatalmak: demokráciát, stabilitást, biztonságot és olyan modellek alkalmazását, amelyek Európa más országaiban ezeket a célokat szolgálták. Hozzátette: a román kormányzat és politikai osztály partnerei szeretnének lenni a problémák megoldásában.

Szilágyi Zsolt az EP-választásokra is kitért. Úgy vélte: az RMDSZ a magyar érdek elé helyezte a pártérdeket, amikor elutasította azt, hogy az erdélyi magyar pártok választási koalíciója állítson jelöltlistát. Hozzátette: pártja a hét során alakítja ki álláspontját az EP-választásokról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.