Jakartában az ujgurok jogfosztása ellen tüntettek a kínai nagykövetség előtt

Ezernél több indonéz muzulmán tüntetett pénteken a kínai ujgur muzulmán kisebbség elnyomása ellen a biztonsági erők által erősen védett jakartai kínai nagykövetség előtt.

Forrás: MTI2019. 12. 27. 22:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tiltakozók, akik közül sokan „Mentsétek meg az ujgurokat” feliratú fejpántot viseltek, a „Kína takarodj!” jelszót kiáltozták, indonéz és ujgur zászlókat lengettek, miközben a Jakarta belvárosában lévő kínai nagykövetség felé meneteltek.

Yusuf Martak, a tüntetés egyik szervezője beszédében elítélte „a kínai kommunista kormány által a testvéri ujgur muszlimok ellen alkalmazott elnyomást, kínzást és kegyetlen bánásmódot”. A Martak által vezetett konzervatív muzulmán szövetség 2016-ban tömegtüntetést szervezett Jakarta kínai származású, keresztény vallású kormányzója ellen, követelve, hogy Kína vessen véget a muzulmán ujgurok tömeges letartóztatásának a Hszincsiang Ujgur Autonóm Tartományban.

„Mi muszlimok tiltakozunk az ujgurok gyarmatosításának és elnyomásának valamennyi formája ellen” – jelentette ki egy másik szónok, Slamet Maarif egy teherautó platóján elmondott beszédében. „Kommunisták takarodjatok” – zúgta a tömeg, miközben néhányan „Az ujgurokkal vagyunk” feliratú zászlókat lengettek. A szónok felszólította az indonéz kormányt, hogy tegyen lépéseket az ujgurok támogatása érdekében.

A tüntetők közös imával fejezték be tiltakozó akciójukat.

Emberi jogi szervezetek szerint a kínai hatóságok legalább 1 millió hszincsiangi muzulmánt tartanak fogva táborokban, ahol az ujgurokat politikai átnevelésnek vetik alá, és arra kényszerítik, hogy tagadják meg muzulmán vallásukat.

Kína szerint ezek a táborok oktató és nevelő központok, amelyekre szükség van a nyugtalan tartományban létező „radikalizmus” elleni küzdelemben, és azt állítja, hogy a táborokban folyó fizikai munka – amelyre az AP korábbi jelentése szerint kényszerítik a foglyokat – önkéntes.

Mohammad Mahfud indonéz biztonsági miniszter csütörtökön közölte, hogy a kormány bekérette Hsziao Csien jakartai kínai nagykövetet, és magyarázatot kért tőle a hszincsiangi jogsértésekre. Hsziao azt erősítgette, hogy Kína elkötelezett az emberi jogok és a vallásszabadság védelme mellett.

Indonézia, a világ legnépesebb muzulmán országa, vonakodik Peking nyilvános bírálatától, attól tartva, hogy ez veszélyeztetné a kínai befektetéseket, és megtorló válaszlépéseket válthatna ki Kína részéről, amely támogatásban részesíthetné a többségében keresztény lakosságú indonéz Pápua régiót a múlt század 60-as éveinek vége – a terület indonéz bekebelezése – óta tartó függetlenségi törekvéseiben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.