Januártól már csak jól képzett bevándorlókat engednek be a britek

A bevándorlási kérelmek elbírálásának megkönnyítésére pontrendszert vezetnek be.

Mártonffy Attila
2020. 07. 13. 17:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit kormány célul tűzte ki, hogy visszaszorítja a képzetlen bevándorlók letelepedését, s pontrendszer alapján dönti el a munkavállalói vízumok kiadását. Az új brit bevándorlási rendszer 2021. január 1-én lép életbe, miután a szigetország nemcsak de jure, hanem de facto is elhagyja az uniót.

– A brexit utáni Egyesült Királyság szuverén állammá válik, s olyan bevándorlási rendszert vezetünk be, amely csak a legjobbakat vonzza a világból – írta Priti Patel belügyminiszter a The Sun brit napilap hasábjain. A tervek szerint London a szaktudás nélküli vagy alacsony szaktudású bevándorlók helyett jól képzett, angolul jól beszélő szakembereket, „fényes tehetségeket”, tudósokat, újítókat látna szívesen, de már nekik is rendelkezniük kell visszaigazolt állásajánlattal.

A bevándorlási kérelmek elbírálásának megkönnyítésére pontrendszert vezetnek be: annak, aki Nagy-Britanniában szeretne élni és dolgozni, hetven pontot kell összegyűjtenie. Ebbe beleszámít, hogy van-e fix állásajánlata, beszél-e angolul, van-e az állásnak megfelelő PhD-végzettsége, fizetési ajánlata meghaladja-e az évi 22 ezer fontot – sorolja a feltételeket a BBC. Extra pontokat lehet szerezni azzal, ha valaki hiányszakmákban akar elhelyezkedni, mint például a betegápolás vagy a mérnöki munka. A kormány speciális vízumot is kibocsát majd az egészségügyben dolgozók számára, a külföldi diákok pedig tanulmányaik befejezése után még legalább két évet maradhatnak az Egyesült Királyságban.

London azt is bejelentette, hogy mintegy 705 millió fontot adnak a költségvetésből az új határellenőrzési infrastruktúra kiépítésére a januártól megnövekvő feladatok zökkenőmentes ellátása érdekében. Michael Gove, a kormány munkáját összehangoló kabinetiroda miniszteri rangú vezetője szerint az összeget a kikötői és a belföldi infrastruktúra és informatikai hálózatok fejlesztésére, új határátkelő helyek létesítésére, valamint ötszáz új alkalmazott felvételére fordítják.

A brit belügyminisztérium továbbá arra hívta fel a Nagy-Britanniában életvitelszerűen élő EU-állampolgárok figyelmét, hogy 2021. június 30-ig folyamodhatnak tartós letelepedési engedélyért a brit hatóságokhoz, megtartva eddig megszerzett összes jogosultságukat, függetlenül a januárban életbe lépő új szabályozástól – emlékeztet az MTI. Akik úgy döntöttek, hogy a brexit után is maradnak, a letelepedett jogi státus megszerzéséhez személyazonosságukat és azt kell hitelesen igazolniuk, hogy életvitelszerűen tartózkodnak az országban.

A május 31-i állapotot mutató hivatalos lista szerint a magyarok közül 101 700-an kértek tartós letelepedési engedélyt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.