Japán számos részén enyhítenek a korlátozásokon

A Felkelő Nap országában az elmúlt napokban csökkent a naponta feljegyzett koronavírus-fertőzéses esetek száma.

Forrás: MTI2020. 05. 08. 20:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint két tucat japán prefektúrában döntöttek a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítéséről – közölte a kormány pénteken, dacára annak, hogy a kelet-ázsiai szigetországnak nem sikerült fokoznia tesztelési kapacitását.

Az ország 47 prefektúrája közül 27 kész lazítani az otthonmaradást ösztönző korlátozásokon – közölte újságírókkal Nisimura Jaszutosi gazdaságélénkítésért felelős japán miniszter. Tizenegy prefektúra feloldja az üzletek nyitvatartására vonatkozó korlátozásokat is – tette hozzá. Nisimura elmondta: bár nem tudják, hogy mikor és hol fog megnőni a koronavírus-fertőzöttek száma, csak azt követően lendítik fel a gazdasági tevékenységet, hogy részletes intézkedéseket tettek a fertőzés terjedésének megelőzése érdekében.

Japánban az elmúlt napokban csökkent a naponta feljegyzett koronavírus-fertőzéses esetek száma. A szigetországban csütörtökön 96 újabb fertőzöttről adtak hírt, ez volt az első alkalom március vége óta, hogy az újabb napi esetek száma nem haladta meg a százat.

Japánban eddig 16 361 koronavírus-fertőzéses esetet és a fertőzésből eredő 619 halálesetet regisztráltak az NHK japán közszolgálati műsorszolgáltató adatai szerint. Bírálók szerint azonban a valós számok ezeknél sokkal nagyobbak, ez pedig szerintük azért nem derül ki, mert Abe Sindzó japán miniszterelnök kormánya szándékosan korlátozza a tesztelést. Az Oxfordi Egyetemen működő Our World in Data nevű kutatócsoport szerint Japánban átlagosan 1,49 tesztet végeztek 1000 emberre, miközben Dél-Koreában 12,54-et, míg Németországban 32,89-et.

A japán egészségügyi tárca szerdán közölte: azt tervezi, hogy nem szabja többet a tesztelés feltételéül azt, hogy a páciensnek 37,5 fokos vagy annál nagyobb láza legyen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.