Japán szigorítja a beutazásokat, Dél-Koreában javul a helyzet

A japán külügyminiszter kedden bejelentette, megtiltják a beutazást 18 európai országból és Iránból az új koronavírus-járvány miatt; Dél-Koreában javul a járványhelyzet, de súlyosbodik a délkelet-ázsiai országokban, a kór megjelent Laoszban is, egy ausztráliai államban pedig rabokat helyeznének feltételesen szabadlábra.

Forrás: MTI2020. 03. 24. 12:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Motegi Tosimicu japán külügyminiszter által bejelentett beutazási tilalom alá esnek egyebek között Ausztria, Belgium, Németország, Olaszország és Norvégia állampolgárai, illetve az ezen országokon keresztül érkezők is. Meghosszabbítják emellett a március 31-én lejáró vízumkiadás felfüggesztését Dél-Korea és Kína esetében.

Dél-Koreában 76 új, hétfőn regisztrált fertőzésről tájékoztattak kedden a hatóságok, ezzel a számuk összességében 9037-ra nőtt. Az új fertőzések csökkenő tendenciát mutatnak, 13 napja a számuk száz alatt vagy akörül forog. Vasárnap regisztrálták a legkevesebb, 64 beteget a február utolsó napján mért csúcs óta, amikor is 909-en kapták el a kórt. A halottak száma kettővel, 120-ra nőtt. A halálozási ráta hétfőn 1,33 százalékos volt, a 80 év felettiek körében pedig 12,97 százalékos.

A szöuli kormány kedden bejelentette, hogy megduplázza, 80 milliárd dollárra emeli a tervezett gazdasági mentőcsomag nagyságát, hogy kisegítse a járvány miatt bajba jutott vállalatokat, és stabilizálja a hitel-, pénz- és értékpapírpiacokat. A hírre nőtt a szöuli tőzsde indexe.

A délkelet-ausztráliai Új-Dél-Wales államban fontolóra vették, hogy a veszélyhelyzeti jogszabályok keretében feltételesen szabadlábra helyeznék a társadalomra kis kockázatot jelentő rabokat. Az országban keddre virradóra jelentősen nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, nagy részük egy nemrég Sydneyben kikötött óceánjáró, a Ruby Princess utasai és személyzete közül került ki.

Új-Zélandon kedd éjféltől egy hónapig tartó országos karantén lép életbe.

Indonéziában 107 új fertőzés történt, ami az eddigi legnagyobb napi növekedés. Összesen 686 fertőzöttről tudnak a hatóságok. Kedden heten haltak bele a betegségbe, a halottak száma ezzel 55-re ugrott.

A Fülöp-szigeteken kilencvennel, 552-re nőtt a fertőzöttek száma. Két ember meghalt, így a kór halálos áldozatainak a száma már 35. A törvényhozás különleges jogokkal ruházta fel Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnököt az erőforrások hatékonyabb mozgósítása érdekében. Rendelkezéseket hoztak a költségvetés átcsoportosítására is.

Malajzia, ahonnan a délkelet-ázsiai térség legtöbb fertőzöttjét jelentették, felgyorsítja a teszteléseket. Az országban egy február végi iszlám fesztivál után ugrott meg a fertőzöttek száma. A fesztiválra mintegy 16 ezren gyűltek össze, 30 országból.

Egy amerikai kutatócsoport szerint március közepére akár egymillióra is nőhet a koronavírus-fertőzöttek száma Indiában, amennyiben a kór az eddigi ütemben terjed. Az országban jelenleg 511 regisztrált eset van. A betegségbe eddig 10-en haltak bele, és 37 gyógyultról tudnak.

A thaiföldi egészségügyi minisztérium kedden újabb három halálesetről tájékoztatott, így az országban már összesen 4-en haltak bele a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 betegségbe. A kedden közölt 106 új fertőzöttel pedig az ő számuk 827-re nőtt. Prajut Csan-Ocsa thaiföldi miniszterelnök a kormányülés után bejelentette, hogy az országban csütörtöktől egy hónapig tartó szükségállapot lép életbe.

Az MCOT thaiföldi állami műsorszolgáltató híradása szerint Laoszban is felütötte a fejét a járvány: az országban két fertőzöttet is regisztráltak, mindketten a turizmusban dolgoznak, és külföldiekkel kerültek kapcsolatba.

Tajvanon 20 új fertőzött van, ezzel az országban összesen már 215 esetről tudnak. A tajvani egészségügyi hatóságok szerint az újonnan fertőzöttek nagy része külföldről, Európából, Törökországból és az Egyesült Államokból tért vissza a szigetre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.