Járványveszély Pekingben

A vasárnapi 36 eset után hétfőn újabb 49 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a kínai fővárosban.

2020. 06. 16. 8:12
Police officer wearing AR glasses that can measure temperatures keeps watch at a tourist attraction at Putuo Mountain in Zhoushan
A hatóságok lenyűgöző gyorsasággal vezették be az elkülönítési intézkedéseket Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnapi 36 eset után hétfőn újabb 49 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a kínai fővárosban – írta a hongkongi székhelyű South China Morning Post. A lap beszámolója szerint a napi fertőzésszámok még sosem voltak ilyen magasak Pekingben azóta, hogy a felelős hatóságok nyilvánossá teszik az adatokat. Mostanra az is biztosra vehető, hogy az újonnan megfertőződöttek jelentős többsége kapcsolatba hozható a főváros Fengtai kerületében működő Hszinfadi nagybani piaccal. A hatóságok néhány nap alatt tízezer embert teszteltek; igyekeztek mindenkit ellenőrzés alá vonni, akinek köze lehet a piachoz, ahol sajtóinformációk szerint ezúttal nem denevérekkel vagy tobzoskákkal lehet összefüggésben a vírus újbóli feltűnése, hanem egy lazacos vágódeszkával. Fengtai kerületében a hétvégén rendkívüli állapotot vezettek be, az idegenforgalmi és sporteseményeket pedig az egész fővárosban betiltották, a szigorú intézkedések ismételt bevezetése és sok kerület karantén alá helyezése ellenére azonban sokan attól tartanak, máris berobbanhat Kínában a második hullám.

A kínai kormány közben arra kér mindenkit, aki az elmúlt két hétben megfordult a Hszinfadi piacon, hogy maradjon otthon a következő 14 napban. A főváros déli részén található, legalább 107 hektáros piac egyébként több észak-kínai tartományt is ellát élelmiszerrel. Az északkeleti Liaoning tartományban két, a Pekinggel szomszédos Hupejben pedig három újabb megbetegedést jelentettek csütörtök óta, az érintettek pedig mind kapcsolatba kerültek a piaccal.

A hatóságok lenyűgöző gyorsasággal vezették be az elkülönítési intézkedéseket
Fotó: Reuters

A BBC helyszíni tudósítója elemzésében azt írta: noha egyelőre az új fertőzöttek száma nem tűnik magasnak, az adatokat annak fényében érdemes nézni, hogy egészen múlt csütörtökig Pekingben 55 napon át egyetlen új esetet sem regisztráltak. – A helyi hatóságok is aggódnak a kialakult helyzet miatt, hiszen a koronavírus-járvány második hulláma lehet kibontakozóban egy olyan piacról kiindulva, amely a 21 milliós fővárosba érkező hús- és zöldségáru mintegy 80 százalékát biztosítja. A Hszinfadi piacot naponta több tízezer ember látogatja – tájékoztatott a brit közszolgálati hírcsatorna. A kínai hatóságok lenyűgöző gyorsasággal vezették be az elkülönítési intézkedéseket és rengeteg vírustesztet végeztek el, de a felelősségkeresés is azonnal megkezdődött. A fertőzés terjedése kapcsán több helyi vezetőt, valamint a piac igazgatóját is eltávolították pozíciójából gondatlanság miatt.

Európából térhetett vissza

A Pekingben újra felbukkant koronavírussal kapcsolatban a pekingi járványügyi központ egyik szakértője a CCTV kínai hírcsatornának a fertőzések eredetével kapcsolatban úgy nyilatkozott: a vírus genomjának előzetes vizsgálata arra mutatott, hogy a vírust Európából hozták be, de a fertőzés terjedésének vonalát egyelőre nem tárták fel. Az egyik elmélet szerint egy fertőzött emberről fagyasztott élelmiszerre kerülhetett a vírus, amely az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően túlélte a szállítást, majd megfertőzött olyanokat, akik az élelmiszerrel kapcsolatba kerültek. A másik elmélet pedig azt valószínűsíti, hogy egy fertőzött ember terjeszthette el a vírust a piacon. Sokan most az élelmiszerek biztonsága miatt aggódnak. A kínai közösségi oldalakon az elmúlt napokban különféle bejegyzések jelentek meg arról, hogy mely élelmiszereket kell kerülni a fertőzésveszély elkerülése érdekében. A hatóságok azonban azzal igyekeznek megnyugtatni a lakosságot, hogy a piacról származó árukon, valamint az azokat felhasználó éttermekben és élelmiszerüzletekben is vizsgálatokat végeztek a fertőzésveszély kiszűrésére – a koronavírus jelenlétét egy esetben sem mutatták ki. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.