Javítható még a kapcsolat Budapest és Zágráb között

A magyar–horvát kapcsolat kiváló, de lehetne sokkal jobb is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután megbeszélést folytatott horvát kollégájával, Gordan Grlić Radmannal.

Magyar Nemzet
2020. 02. 29. 7:44
GRLIC-RADMAN, Gordan; SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter (jobbra) Gordan Grlić Radmannal Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar–horvát kapcsolat kiváló, de lehetne sokkal jobb is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, miután megbeszélést folytatott horvát kollégájával, Gordan Grlić Radmannal. A magyar politikus közölte: számos kölcsönös előny származik a kétoldalú együttműködésből, de még több is származhatna, és néhány ügyben lehetne jobb az együttműködés Zágrábbal – jelentette a távirati iroda.

A magyar kormány szorgalmazza például, hogy hozzák létre a magyar–horvát barátság napját, és sokkal több legyen a legális átjárási lehetőség a két ország között: építsenek új határátkelőhelyeket, alakítsanak ki új közlekedési összeköttetéseket.

Egyetértenek abban, hogy küzdeni kell egy új uniós menekültpolitikáért, harcolni kell a törvénytelen bevándorlás ellen, illetve meg kell különböztetni a valódi menekülteket az embercsempészek által utaztatott migránsoktól – hangoztatta Grlić Radman, hozzátéve, konszenzus van az EU bővítésének szükségességében, valamint abban is, hogy nagyobb EU-költségvetésre van szükség. Úgy vélte, mindamellett, hogy a horvátországi magyar, illetve a magyarországi horvát kisebbség helyzetén lehetne javítani. Felidézte: két hónapja járt nálunk, ami bizonyítja a több évszázados kapcsolat minőségét.

Szijjártó Péter (jobbra) Gordan Grlić Radmannal
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Jelenleg Zágráb tölti be az Európai Unió soros elnökségét. Egyik főbb törekvésük, hogy még jobban összekapcsolják a magyar és a horvát nemzetet, fogalmazott a zágrábi diplomácia irányítója, felidézve, hogy Magyarország sokat segített abban, hogy 2011 első felében sikeresen lezáruljanak országa EU-csatlakozási tárgyalásai. Magyarország továbbra is szeretné, ha átfogó megállapodás jönne létre a gázbeszerzési források diverzifikációjáért.

Fenntartja azt a javaslatát, hogy kössék össze a két állam gázvezeték-hálózatát, tárgyaljanak gázbeszerzésről a leendő horvátországi LNG-terminálon keresztül. Magyarország továbbra is fenntartja vételi ajánlatát a leendő terminál kisebbségi részesedésére, hangoztatta a magyar tárcavezető.

Grlić Radman szavai szerint a politikai együttműködés jó, a gazdaságin azonban még lehetne javítani. Horvátország a magyar beruházások első számú célpontja. A Mol legutóbb egy 540 millió eurós (mintegy 183 milliárd forint) beruházást jelentett be a rijekai finomítónál, az OTP pedig a negyedik legnagyobb piaci részesedésű bank a horvátországi piacon.

Tavaly minden idők legmagasabb kereskedelmi forgalmát érték el: 2,5 milliárd euró (mintegy 848 milliárd forint) fölé ment ez az érték. Nőtt a déli szomszédunkba irányuló magyar turistaforgalom is: 644 ezer magyar utazott oda 2019-ben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.