Javulhat a román–magyar viszony

Az új román kormány programja több pontban foglalkozik a Magyarországgal ápolt kapcsolatokkal.

Prime Minister-designate Florin Citu attends a news conference, alongside former interim PM Ludovic Orban, after being nominated to form a transitional government
Florin Cîțu, románia új miniszterelnöke. Fotó: Inquam Photos Forrás: Inquam Photos/George Calin via REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javulhat a magyar–román államközi viszony – erre utaló kitételeket tartalmaz a Florin Cîţu vezette jobbközép bukaresti kormány programja. A dokumentumban egyebek mellett az is szerepel, hogy Románia a visegrádi országokkal egyezteti az álláspontját „ott, ahol ez lehetséges”. Bukarest az új kabinet programja szerint kész felújítani a magyar–román közös kormányülések hagyományát. A dokumentum tartalmazza a Magyarország által is szorgalmazott gyorsvasút építését a Budapest–Kolozsvár–Bukarest útvonalon.

Romániában az eddig kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) közösen alakított kormányt a december 6-i parlamenti választások után a korábbi liberális pénzügyminiszter, Florin Cîţu vezetésével. A magyar–román kapcsolatok tekintetében nem mellékes, hogy az RMDSZ Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettessel, Cseke Attila közigazgatási, fejlesztési miniszterrel, Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi, erdészeti tárcavezetővel, valamint Novák Eduárd ifjúsági és sportminiszterrel erősíti a bukaresti kabinetet, amelynek programjában a nemzeti kisebbségek jogállását szabályozó törvény elfogadása is szerepel.

Orbán Viktor és Kelemen Hunor találkozója még 2019-ben
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az Orbán-kormány rendkívül népszerű erdélyi gazdaságfejlesztési programjával kapcsolatban Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja a Krónika című kolozsvári napilapnak nyilatkozva elmondta:

– A magyar kormány az RMDSZ-szel folytatott konzultációra alapozva készen áll a mindenki számára előnyös program folytatására, összhangban a romániai és az európai szabályozásokkal.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.