Jégtömegük 10 százalékát vesztették el a svájci gleccserek öt év alatt

Újabb rekordokat döntött meg a gleccserek olvadása idén Svájcban, ezen a nyáron jégtömegük két százalékát, az elmúlt öt évben pedig együttvéve a 10 százalékát veszítették el, ami példátlan a feljegyzések több mint 100 évvel ezelőtti kezdete óta – jelentett be kedden a Svájci Természettudományi Akadémia.

Forrás: MTI2019. 10. 15. 20:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év még kemény hideggel és bőséges havazással indult januárban, főleg az ország keleti részén rekordmennyiségű hó hullott, és még a viszonylag hűvös április és május hónapokban is a szokásosnál 20-40 százalékkal vastagabb hó borította a jégfolyamokat. Helyenként még június elején is hatméteres hótakarót mértek.

A két nagy nyári egyhetes – június és július végi – hőhullám idején, 15 nap alatt azonban annyi hó és jég olvadt meg a svájci gleccsereken, hogy abból egy éven át fedezni lehetett volna Svájc egész évi ivóvízszükségletét.

Idén sok jégfolyam átlagvastagsága 1-2 méterrel csökkent, de főleg a kisebb gleccserek zsugorodnak. A 20. század eleje óta 500 kis, köztük számos névtelen gleccser olvadt el. 2050-ig csaknem az összes kis svájci gleccser eltűnhet az előrejelzések szerint.

A Zürichi Műegyetem (ETH Zürich) glaciológusainak szimulációi szerint nem sok maradhat a híres Aletsch-gleccserből, az Alpok leghosszabb, 23 kilométeres jégfolyamából sem, bár a látványos képződmény egyharmada megmenthető, ha sikerül tartani a nemzetközi klímavédelmi célkitűzéseket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.