Jelentős hiányosságokat találtak a bécsi merényletet vizsgáló hatóságok munkájában

A novemberi bécsi terrortámadás után a bel- és igazságügyi minisztérium által közösen felállított vizsgálóbizottság – melyet a merényletet megelőző körülmények tisztázására hoztak létre – szerdán nyilvánosságra hozta végső jelentését. A beszámoló elsősorban a hatóságok munkájában történt hiányosságokra mutat rá.

Forrás: MTI2021. 02. 10. 18:41
null
Bécs, 2020. november 4. Katonai rendõr õrködik a helyszín közelében, Bécsben 2020. november 4-én, miután két nappal korábban egy albán származású iszlamista férfi egy bécsi zsinagógánál lövöldözött és négy embert megölt, huszonkettõt pedig megsebesített. MTI/AP/Matthias Schrader Fotó: Matthias Schrader
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ingeborg Zerbes büntetőjogász által vezetett bizottság több hónapos vizsgálat után megállapította, hogy mind a tettes előzetes kockázatértékelésében, mind az adatfeldolgozásban és a különböző hivatali szervek közötti információáramlásban mulasztások történtek.

A bizottsági jelentés kimondja továbbá, hogy a hatáskörök elosztását a belügyminisztériumon belül működő Alkotmányvédelmi és Terrorizmusellenes Szövetségi Hivatal (BVT), valamint a kapcsolódó tartományi hatóságok között átgondolt és világos keretek között kell megállapítani.

„A BVT többször meghirdetett szerkezeti átalakítását késlekedés nélkül és átlátható módon kell megvalósítani, a tervezett reformot gyorsan és gördülékenyen kell lezárni”

– áll a jelentésben.

Rendőrök Bécs belvárosában 2020. november 3-án, miután előző este lövöldözés történt a Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében
Fotó: MTI/AP/Ronald Zak

Karl Nehammer belügyminiszter a jelentésről szólva elmondta, hogy köszöni a gyors, következetes és pontos munkát, valamint hangsúlyozta, hogy neki mindig is fontos volt, hogy a merényletet megelőző folyamatokat mielőbb átvilágítsák, és tisztázzák a hibákat, hiányosságokat.

– Az alkotmányvédelmet gyorsan és teljesen új alapokra kell helyezni, minden erőnkkel ezen dolgozunk, a munka a jogi részletek végső formába öntésénél tart

– mondta a tárcavezető.

Katonai rendőr őrködik a helyszín közelében, Bécsben 2020. november 4-én, miután két nappal korábban egy albán származású iszlamista férfi egy bécsi zsinagógánál lövöldözött, és négy embert megölt, huszonkettőt pedig megsebesített
Fotó: MTI/AP/Matthias Schrader

Kifejtette: külön kell választani a rendőrséget és a hírszerzést, gondoskodni kell az információk áramlásának biztosításáról és biztonságáról az illetékes hatóságok között, és egységesíteni kell a meglévő adatbázisok rendszerét. – Vitán felül áll, hogy az új alkotmányvédelemnek a parlament erős ellenőrzésével kell majd működnie – tette hozzá a miniszter. Szólt arról is, hogy

az elkövetkező öt évben megduplázzák az alkotmányvédelemhez tartozó személyi állományt, és az újonnan beálló munkatársakat szigorú kritériumok alapján választják majd ki.

– A BVT-n repedések keletkeztek, most új és erős falat kell építeni a köztársaságnak – jelentette ki a belügyminiszter.

Az elkövető, Kujtim Fejzulai az Instagram oldalán pózolt gyilkos fegyvereivel
Fotó: Instagram.com

Az észak-macedóniai albán családból származó, osztrák Kujtim Fejzulai november 2-án négy embert megölt, és huszonhármat megsebesített Bécs belvárosában. A férfit a rendőrök lelőtték, a helyszínen életét vesztette. A merénylő robbanóöv-utánzattal, lőfegyverrel és késsel volt felszerelkezve.

A támadást az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára. A támadó büntetett előéletű volt, azért került börtönbe – ahonnan idő előtt szabadult –, mert Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

Radikális bécsi fellépés a radikális iszlamisták ellen

A kormánykoalíció nem vette komolyan a figyelmeztető jeleket, ezért egy nagy csinnadrattával bejelentett törvénytervezettel igyekszik kompenzálni a mulasztását – reagált a Der Standard napilap Sebastian Kurz osztrák kancellár szerdai sajtótájékoztatójára, amelyben a múlt héten Bécsben elkövetett terrortámadásra válaszul mutatta be kormánya új, terrorellenes jogszabálycsomagját. A napilap arra utalt, hogy az osztrák titkosszolgálatok valószínűleg megelőzhették volna a négy halálos áldozatot követelő merényletet.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.