Negatív tartományba ért az olaj ára

Hiába döntöttek az olajországok hatalmas kitermeléscsökkentésről a jövő hónaptól, a tárolók gyorsan telnek: így az olajárra egyre nagyobb nyomás nehezedik. Ez annyiból kedvező, hogy tartósan, akár a korlátozások feloldása utánig is kitarthat az itthoni alacsony üzemanyagár, viszont a WTI olajfajta pia­cán kisebb pánik alakult ki.

Fellegi Tamás Péter–Somogyi Orsolya
2020. 04. 20. 18:09
null
Tároló a Mol százhalombattai finomítójánál. Végesek a kapacitások Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai könnyűolaj, a West Texas Intermediate (WTI) hordónkénti ára májusi határidős árfolyama 97 százalékkal esett egyetlen nap alatt. Így hétfőn 46 centen kereskedtek a nyersanyaggal. Ez a májusi határidős jegyzés ára, amely ma kifut, így sokan eladták a lejárat előtt és megvették a júniusi lejáratot. Az azonnali piacon – vagyis ahol a tényleges fizikai olaj gazdát cserél – az amerikai könnyűolaj esetében az ár mindössze 12-13 dollár volt tegnap napközben. Ilyen szint utoljára az 1998-as orosz válság idején volt, akkor is rövid ideig.

Normál körülmények között az azonnali piaci ár és a következő hónapok határidős árai között csak kicsi, egy dollárnál kisebb az eltérés, most azonban a piac teljesen felfordult: miközben a ténylegesen kitermelt olajat lassan már nem tudják hová tenni, a befektetők abban bíznak, hogy pár hónap múlva magasabb lesz az ár. Egyrészt azért, mert májusban életbe lép a napi 90 millió hordós kitermelési küszöb, másrészt a világ gazdasága lassan újraindul a járvány tetőzését követően. A probléma azonban rövid távon súlyosnak tűnik: a tárolókapacitások már 70 százalékban megteltek, miközben most napi 20-30 millió hordó többletet kell elhelyezni. Ez májusban napi 9,7 millióval kevesebb lesz, de így is fennáll a veszélye annak, hogy a tárolók azelőtt megtelnek, mint ahogy a fogyasztás növekedése felvenné a kitermelt mennyiséget.

Tároló a Mol százhalombattai finomítójánál. Végesek a kapacitások
Fotó: Kurucz Árpád

A fizikai olajpiacon hordónkénti –37 dollár környékén zárt a WTI, mivel a pia­ci szereplők nagy része valójában nem szeretné leszállíttatni a nyersanyagot, pusztán nyereség reményében kereskedik vele. Mivel a tárolók világszerte folyamatosan telnek, most inkább fizetnek azért, hogy valaki átvegye az olajat, így nem kell a tárolási költséget állniuk.

Az északi-tengeri Brent típus hordónkénti ára, ami a hazai benzinárra nagyobb hatással van, a WTI-énél magasabb. Tegnap 2,4 százalékos csökkenéssel hordónként 25 dollár körül zárt. Mivel tehát az olajpiac most tartósan nyomás alatt áll, hosszabb távon, akár még hónapokig lehet azzal számolni, hogy a magyarországi üzemanyagok ára a mostani kedvező sávban marad.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.