Jelentősen visszaesett Ausztráliában a rákdiagnózisok és kezelések száma

Jelentősen csökkent a rákos betegek diagnosztizálása a koronavírus-járvány közepette Ausztráliában, a rákszűrések, a műtétek és a kezelések számában szintén visszaesés történt a tavalyi év ugyanezen időszakához képest – közölte hétfőn a rákos megbetegedésekkel foglalkozó ausztrál kormányzati ügynökség.

Forrás: MTI2020. 09. 14. 12:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dorothy Keefe, a Cancer Australia nevű ügynökség igazgatója az ABC műsorszóró társaságnak adott interjújában felhívta a figyelmet arra, hogy a megkésve diagnosztizált rákos megbetegedések esetében a gyógykezelések is kevésbé hatásosak. Azok a daganatos betegek, akiket a pandémia miatt csak az év második felében tudnak majd diagnosztizálni, jó eséllyel már egy kissé súlyosabb stádiumú rák diagnózisát kapják meg.

Keefe szerint a járvány miatt bevezetett korlátozások miatt 30-50 százalékos visszaesés volt a szűrések és a műtétek számában. Egyúttal sietett leszögezni: teljes mértékben szükségesek voltak a járványellenes korlátozások, de ezeknek voltak nem szándékolt következményei is.

Hozzátette azt is, hogy a második, elsősorban Victoria államot sújtó hullám még további megkésett diagnózist eredményezhet, bár a jelenlegi adatokban ennek még egyelőre nincs nyoma.

A Cancer Australia szerint a leggyakoribb rákfajták közül három esetében csökkent jelentős mértékben a diagnózisok száma március elejétől április végéig, tehát abban az időszakban, amikor a járvány először tetőzött az országban.

A bőrrákos megbetegedések nem műtéti kezelései 30 százalékkal csökkentek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.