Jelentősen zsugorodtak az édesvízi vándorhalfajok állományai

Jelentősen zsugorodtak az édesvízi vándorhalfajok, például a pisztráng, a lazac állományai az elmúlt évtizedekben: az 1970 és 2016 között vizsgált 1400 állomány világszerte átlagosan mintegy 76 százalékkal esett vissza.

Forrás: MTI2020. 07. 28. 20:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatás során 250 halfajt vizsgáltak, a fő gócpontok Európa, Latin-Amerika, a Karibi-térség és Észak-Amerika.

A World Fish Migration Foundation (Vándorhalak Világalapja), a Londoni Zoológiai Társaság és a Természetvédelmi Világalap (WWF) által készített tanulmányt kedden mutatták be.

A kutatások szerint Európában 93 százalékkal csökkent a vándorhalak állománya. Ezek olyan fajok, amelyek nagy távolságokat tesznek meg a folyókban, míg eljutnak ívási területükre. Egyesek életük bizonyos szakaszát a tengerekben töltik.

A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy ezek a fajok nélkülözhetetlenek emberek millióinak ellátásában és kulcsszerepet játszanak a folyók, tavak és vizes élőhelyek fennmaradásában.

A WWF-kutatói szerint Európában a csökkenés főként a folyók változásával és kiépítésével áll összefüggésben.

Arjan Berkhuysen, a World Fish Migration Foundation ügyvezető igazgatója szerint a számok „katasztrofálisak, és óriási hatásuk van az emberiségre és a természetre világszerte”. Berkhuysen szerint cselekvésre van szükség minél előbb, mielőtt örökre eltűnnek ezek a fajok.

A jelentés szerint az élőhelyek csökkenése és eltűnése okozza elsősorban az édesvízi vándorhalak számának visszaesését, emellett fő tényező a nem fenntartható halászat és a klímaváltozás is.

A tanulmány szerzői kiemelték: még van lehetőség a trend megfordítására, ha gyakorlati megoldásokat találnak a fajok védelmére.

„Legalább egymillió gát akadályozza Európa folyóiban a szabad áramlást” – hívta fel a figyelmet Philipp Wagnitz, a WWF édesvízi szakértője.

A jelentés ugyanakkor a fajok egy részénél növekedést állapított meg – ennek oka regionálisan eltérő és részben feltáratlan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.