Jerevánban máris tüntetnek a Bakuval kötött megállapodás ellen

Békemegállapodás született Örményország és Azerbajdzsán között, orosz békefenntartókat telepítenek a térségbe.

2020. 11. 10. 13:30
null
Susi, 2020. november 7. Lövedék csapódik be az örmény és az azeri erõk harca közben a Hegyi-Karabah székhelyétõl, Sztyepanakerttõl 15 kilométerre fekvõ Susi közelében 2020. november 7-én. Az örmény irányítás alatt álló, vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahért vívott harcok a többször megkötött tûzszüneti megállapodások ellenére folytatódnak, Azerbajdzsán és Örményország egymást vádolja a tûzszünet megsértésével. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Oroszország és Azerbajdzsán elnökeivel nyilatkozatot írtam alá a karabahi háború végéről. A nyilatkozat tartalma kimondhatatlanul fájdalmas számomra és népünk számára

– jelentette be Nikol Pasinján örmény kormányfő. Helyi idő szerint tegnap este 10 órakor Örményország és Azerbajdzsán orosz közvetítéssel békemegállapodást írt alá, melyet a hat hete tartó véres konfliktus végének és Baku győzelmének tekintenek. Arajik Harutjunkán, Hegyi-Karabah miniszterelnöke közösségi oldalán azt nyilatkozta, hozzájárulását adta a háború mielőbbi befejezéséhez. Az egyezmény értelmében a hadifoglyokat és az elesett katonák holttesteit átadják egymásnak a felek.

– Ez a kijelentés Örményország kapitulációját jelenti

– nyilatkozta Ilham Alijev azeri elnök, aki szerint a létrejött megállapodás történelmi jelentőségű. Az egyezmény azt követően született meg, hogy Azerbajdzsán vasárnap átvette az irányítást a korábban örmény vezetés alatt álló Şuşa városa fölött, mely Hegyi-Karabah egyik legfontosabb stratégiai pontja volt. A település nemcsak ideológiai okok miatt, hanem elhelyezkedése által is nagy jelentőséggel bír. Şuşa a régió fővárosától, Sztyepanakerttől csupán 11 kilométeres távolságra fekszik, továbbá Şuşán keresztül halad át a Sztyepanakertet Örményországgal összekötő útvonal. A településen jelenleg mintegy négyezren élnek.

Jerevánban tüntetnek a békemegállapodás ellen

Sajtóhírek szerint ma hajnalban több ezren gyűltek össze az örmény fővárosban, akik közül többen behatoltak a parlament épületébe azt skandálva: a miniszterelnök áruló. Az örmény televíziós csatornákon bemutatott képsorok szerint a fellázadt állampolgárok széttörik a bútorokat, betörik az ablakokat. A rendőrség egyelőre nem alkalmazott erőszakot a tüntetők ellen, igyekeznek megnyugtatni az embereket.

– Nikol Pasinjánt követeljük. Ki hatalmazta fel arra, hogy ilyet aláírjon?

– kiabálták a megállapodást ellenző örmények. A kormányfő bejelentette, hogy minden felbujtót meg fognak büntetni, továbbá közösségi oldalán azt is közölte, hogy a tüntetők megverték Ararat Mirzoján házelnököt is, aki ugyan nincs életveszélyben, de olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy jelenleg kórházban van. Pasinján legfrissebb közleménye szerint két személyt tartóztattak le a politikus elleni támadás ügyében.

– Ez nem lehet a kormány egyoldalú döntése, az emberek akarata nélkül. Népszavazásra van szükség

– mondta Jerevánban egy 22 éves amerikai-örmény diák a katari al-Dzsazíra lap helyi tudósítójának.

Orosz és török békefenntartók érkeznek a térségbe

– Összhangban az Azerbajdzsáni Köztársaság elnöke, az Örmény Köztársaság miniszterelnöke és az Oroszországi Föderáció elnöke bejelentésével, 2020. november 10-én (moszkvai idő szerint) 6 óra 00 perctől az Oroszországi Föderáció megkezdi egy békefenntartó kontingens telepítését a hegyi-karabahi konfliktusövezetbe

– közölte ma hajnalban az orosz védelmi minisztérium hozzátéve, hogy egyúttal az örmény csapatok kivonása is zajlik.

A közel 2000 fős csapat bázisa Sztyepanakertben lesz. Az orosz katonák megbízása öt évre szól, mely automatikusan, további ötéves időtartamra meghosszabbodhat abban az esetben, ha a felek a megállapodás lejárta előtt legalább fél évvel nem jelzik kilépési szándékukat. Az azeri kormány bejelentése szerint török békefenntartó erők is érkeznek majd a térségbe, azonban a kontingens nagyságáról egyelőre nem hoztak nyilvánosságra információkat.

– Teljes mértékben ellenzem az orosz békefenntartókat Azerbajdzsánban

– nyilatkozta Elesger Mammadli azeri állampolgár az al-Dzsazírának Bakuban. A moszkvai erők érkezésének azonban sokan örülnek, Terter városának egyik lakója szerint az elmúlt harminc évben meglehetősen nagy volt a feszültség a térségben, viszont most véglegesen megszűnhetnek a konfliktusok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.