Jeruzsálemben sem lesz virágvasárnapi menet

Idén elmarad a virágvasárnapi menet Jeruzsálemben a koronavírus miatt, a jeruzsálemi latin pátriárka utasítása alapján.

Forrás: MTI2020. 04. 05. 12:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pierbattista Pizzabala, a jeruzsálemi latin pátriárkátus apostoli intézőjének utasításai szerint elmarad a szokásos virágvasárnapi menet az Olajfák-hegyéről a Jeruzsálem Óvárosában lévő Szent Anna templomhoz, a koronavírus terjedése ellen bevezetett izraeli gyülekezési tilalom miatt.

A Keresztény Média Központ élő adásban fogja közvetíteni a Szent Sír székesegyházban a húsvéti ünnepi szentmiséket, és a Szentföldön az egyes templomok közösségei számára szintén követhetőek lesznek a misék élőben az adott templomok szokásos nyelvén és időpontjában aszerint, hogy a gregorián vagy a Julianus naptárt követik.

A koronavírus megjelenésének következménye, hogy hatalmas sorok állnak az izraeli élelmiszerboltok előtt elsősorban tojásért. Rison Lecionnál vasárnap reggel a rendőrségnek kellett beavatkoznia, és szétoszlatnia a tojásért sorban állókat, majd bezáratták a boltot.

Minden családnak szüksége van tojásra a szerda esti széder-tálhoz, a nyolc napig tartó pészach ünnepének kezdetéhez. Azonban már több hete akadozik az ellátás, és ezért a vevők azonnal szétkapkodják a már csak korlátozott számban hazavihető dobozokat. Az ellátási nehézségeket az okozhatja, hogy idén szinte minden izraeli hazájában lesz a pészach ünnepén, míg más években ilyenkor százezrek utaznak külföldi vakációra.

Szintén egyre súlyosabb gondokat okoz a fertőzöttséget kimutató tesztek kiértékeléséhez szükséges reagens anyag hiánya. Emiatt egyre kevesebb vizsgálatot tudnak elvégezni, noha a fertőzés megállításához, a gócok megtalálásához növelni kellene számukat.

Vasárnap Izraelben 8018 fertőzöttet tartottak nyilván, szombat este óta 167-tel nőtt a számuk. 47 a járvány következtében elhunytak száma, s jelenleg 127-en vannak súlyos állapotban.

Ciszjordániában a Palesztin Hatóság területén 214 esetről tudnak, és ott eddig egy ember halt bele a betegségbe. Rámalláhban mindössze kétszázöt lélegeztető géppel rendelkeznek két és félmillió lakosra, s ezért különösen tartanak a járvány elharapódzásától.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.