Jobban kell figyelnie a szélsőségekre az elhárításnak

Munkatársunktól
2019. 04. 15. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyobb figyelmet kell fordítania Németországban a szövetségi alkotmányvédelmi hivatalnak (BfV) a szélsőjobboldali szerveződésekre – mondta a távirati iroda szerint a nemzetbiztonsági szolgálat vezetője egy vasárnapi német lapinterjúban.

„Nem csak a Chemnitzben történtek jelzik, hogy egészen új fejlemények bontakoznak ki ezen a területen” – utalt Thomas Haldenwang a Welt am Sonntag című lapban közölt interjúban arra, hogy az ország keleti részén fekvő városban erőszakba torkolló tüntetések zajlottak tavaly nyáron egy emberölés után, amellyel menedékkérőként érkezett külföldieket gyanúsítanak. Kifejtette, hogy intenzív hálózatosodás tapasztalható a szélsőjobboldali köröknél, és egyre inkább elmosódik a határ az ilyen csoportosulások és a tiltakozó polgárság között.

Thomas Haldenwang a szélsőbaloldal irányából fenyegető veszély jelentőségét is kiemelte. Mint mondta, nagyon nagy intenzitással foglalkoznak ilyen körökkel, amelyeknél egyre alacsonyabbra süllyed az erőszakos, akár halállal végződő bűncselekmények elkövetésétől visszatartó gátlásküszöb. Hangsúlyozta, hogy a társadalom egésze sajnos gyakran nem vesz tudomást a szélsőbaloldaliság jelentette veszélyekről.

A szélsőséges iszlamizmusról szólva sürgette, hogy a törvényhozás jogszabályok módosításával adjon szélesebb felhatalmazást az alkotmányvédelemnek iszlamisták családjából származó gyermekekkel kapcsolatos adatok gyűjtésére. Haldenwang szerint meg kell akadályozni, hogy terroristák újabb nemzedéke nevelkedjék az Iszlám Állam szolgálatába szegődött iszlamisták gyermekeiből.

A BfV vezetője aláhúzta, hogy az Iszlám Állam a Közel-Keleten elszenvedett veszteségei ellenére továbbra is veszélyes, és azzal kell számolni, hogy követői bármikor végrehajthatnak merényletet Németországban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.