Jobban van Trump, holnaptól már eseményeken is megjelenhet

Az amerikai elnök tűkön ülve várja, hogy visszatérhessen az elnökválasztási kampányához.

2020. 10. 09. 9:49
donald trump
Bethesda, 2020. október 3. Donald Trump amerikai elnök integet útban egy helikopterhez, amely a Bethesdában lévõ Walter Reed katonai kórházba szállítja a washingtoni Fehér Házból 2020. október 2-án. Az elnöknél és feleségénél korábban koronavírus-fertõzést állapítottak meg. Trump elõvigyázatosságból, orvosai tanácsára ment kórházba, ahol néhány napot tölt. MTI/AP/Alex Brandon Fotó: Alex Brandon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Donald Trump szombattól ismét részt vehet a nyilvános eseményeken, ez a nap lesz a diagnózist követő tizedik nap – jelentette ki Dr. Sean Conley, a Fehér ház orvosa helyi idő szerint csütörtökön, utalva az amerikai elnök egészségügyi állapotára.

A washingtoni nyilatkozat szerint a politikus koronavírus elleni kezelése csütörtökön ért véget, melyre kifejezetten jól reagált a szervezete. Az elnök hazatérése óta jól van, nincsenek arra utaló jelek, hogy állapota rosszabbodna.

– Nincs ok a folyamatos tesztelésre, de valószínűleg pénteken sor kerül egyre – nyilatkozta Trump telefonon Sean Hannitynek, az amerikai Fox News csatorna műsorvezetőjének tegnap este.

A politikus továbbá kijelentette az interjú során, hogy hamarosan a hadsereg ingyenesen juttatja el az amerikai állampolgárokhoz azt az ellenszert, mely őt is meggyógyította.

Trump elmondta, hogy jól érzi magát és szívesen visszatérne személyesen a közeledő elnökválasztási kampányához. A Fehér Ház korábbi közleményei szerint az elnök teljesen tünetmentes, az elmúlt napokban láza sem volt, azonban egyelőre még nem világos, hogy az elnök továbbra is hordozza-e a kórokozót.

– Ezen a ponton nincs olyan diagnosztikai teszt, amely megmondaná, hogy a fertőzött ember továbbra is fertőző-e. Bármikor lehet szó egy eddig ismeretlen láncról –

mondta az Associated Press amerikai hírügynökségnek Dr. Benjamin Pinsky, a Stanford Egyetem virológiai laboratóriumának vezetője. – Nekünk, akik csak kívülről figyeljük az eseményeket, csak sejtéseink, tippjeink vannak Trump egészségügyi állapotáról és arról, hogy vajon továbbra is fertőző-e vagy sem – tette hozzá Dr. William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának fertőző betegségekkel foglalkozó szakembere az Associated Press-nek adott interjúban.

Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja szerint az a személy, akinek pozitív volt korábban a koronavírus tesztje, tíz nappal a tünetek első megjelenését követően újra megjelenhet mások környezetében. Ennek azonban feltétele, hogy a fertőzött tünetei javuljanak és legalább 24 óra elteljen anélkül, hogy az illetőnek láza lenne, vagy lázcsillapító gyógyszereket kellene alkalmaznia – olvasható az amerikai egészségügyi szervezet honlapján.

Trump múlt héten, pénteken számolt be közösségi oldalán arról, hogy nála és feleségénél, Melania Trumpnál is diagnosztizálták a koronavírust. Ezt követően az elnök egy katonai kórházban kapott remdesivir-terápiát, valamint kísérleti ellenszerekkel is kezelték az orvosok. Az amerikai vezető hétfőn hagyta el a kórházat, azóta a Fehér Házban lábadozik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.