Joe Biden: Amerika visszatért, de soha sem távolodott el igazán

Ursula von der Leyen szerint az elnök látogatása személyes elkötelezettségét mutatja Európa iránt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 15. 14:11
BIDEN, Joe; VON DER LEYEN, Ursula; MICHEL, Charles
Brüsszel, 2021. június 15. Charles Michel, az Európai Tanács (j) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) fogadja Joe Biden amerikai elnököt az Európai Unió-Egyesült Államok csúcstalálkozón Brüsszelben 2021. június 15-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Egyesült Államok visszatér, és megújítja kiváló kapcsolatait az Európai Unióval és a NATO-val

– jelentette ki Joe Biden amerikai elnök kedden Brüsszelben. Joe Biden az Európai Tanács épületében hangsúlyozta: Amerika visszatért, noha soha sem távolodott el igazán. – Most újra kiváló lehetőségeink vannak a szoros együttműködésre az Európai Unióval és a NATO-val – mondta. – Amerika érdeke az, hogy kiváló kapcsolatai legyenek az EU-val a NATO-val, másként, mint az elődöm idejében volt – tette hozzá az amerikai elnök.

Charles Michel, az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács elnöke azt hangoztatta: Amerika visszatért a nemzetközi porondra. – Ez jó hír a szövetségeseknek és az egész világ számára – mondta. Aláhúzta, várakozással tekint a számos fontos kihívás megoldását célzó közös munkára az Egyesült Államokkal. Twitter-üzenetében kijelentette: az EU és az Egyesült Államok közötti partnerség megújul, és erősebbé válik, mint valaha. – Ma megújítjuk partnerségünket, ami a jövőbeni jólétünkbe és biztonságunkba való befektetést jelenti – fogalmazott.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette:

– Az, hogy Biden a mandátuma ilyen korai szakaszában Brüsszelbe látogat, személyes elkötelezettségét mutatja Európa iránt.

Ezt Európa nagyra értékeli – közölte. Azt mondta, a megelőző négy év nem volt könnyű, a világ drámaian változott, ahogy Európa is, de az EU meg szeretné erősíteni barátságát és szövetségét Washingtonnal – tette hozzá Ursula von der Leyen.

Charles Michel és Ursula von der Leyen fogadja Joe Bident Brüsszelben
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Biden a brüsszeli programja keretében kedden találkozott Fülöp belga királlyal, a látogatáson részt vett Alexander De Croo belga miniszterelnök, Sophie Wilmès belga, és Antony Blinken amerikai külügyminiszter is. A belga miniszterelnök a Twitter-oldalán közölte: Belgium és az Egyesült Államok hosszú, baráti és gazdasági kapcsolatokkal teljes múltra tekint vissza. – Lelkesen fogadjuk el Biden elnök kinyújtott kezét, hogy a koronavírus-járvány után rugalmasabb világot építsünk közösen, amely a kölcsönös tiszteleten, szabadságon és fenntartható gazdasági növekedésen alapul – fogalmazott Alexander De Croo. Sophie Wilmès az üzenetében aláhúzta: a találkozó szemlélteti Belgium és az Egyesült Államok mint szövetségesek, partnerek és barátok kiváló kapcsolatait.

Fülöp belga király fogadja Joe Biden amerikai elnököt a brüsszeli királyi palotában
Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.