Joe Biden: Amíg rajtam múlik, Iránnak nem lesz atomfegyvere

Az amerikai elnök biztosította izraeli partnerét: sziklaszilárd az elkötelezettsége Izrael iránt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 29. 9:25
BIDEN, Joe; RIVLIN, Reuven
Washington, 2021. június 28. Joe Biden amerikai (j) és Reuven Rivlin izraeli elnök megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2021. június 28-án. MTI/AP/Susan Walsh Fotó: Susan Walsh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök kijelentette hétfőn a washingtoni látogatáson tartózkodó Reuven Rivlin izraeli elnöknek, hogy elkötelezettsége Izrael iránt sziklaszilárd, és hogy amíg rajta múlik, Iránnak nem lesz atomfegyvere, Izraelnek ettől nem kell tartania.

Várakozással tekint az új izraeli miniszterelnökkel, Naftali Bennett-tel való találkozó elé – tette hozzá Biden még megbeszélésük elején a sajtó nyilvánossága előtt. Támogatásáról biztosította Izraelt abban, hogy minél több közel-keleti, sőt afrikai országgal normalizálja kapcsolatait. Rivlin megbeszélésük után elégedetten nyilatkozott a Biden által adott garanciákról.

Az öt hónappal ezelőtt hivatalba lépett amerikai elnöknek ez volt az első találkozója magas rangú izraeli tisztségviselővel. Rivlin elnöki mandátuma viszont július 7-én lejár, államfőként ez az utolsó külföldi útja.

Izraelt leginkább az aggasztja az Egyesült Államokkal kapcsolatban, hogy a Biden vezette amerikai kormány ismét be akar lépni a 2015-ben hat nagyhatalom és Irán között megszületett nukleáris megállapodásba.

Az Egyesült Államokat az előző elnöke, Donald Trump kiléptette belőle arra hivatkozva, hogy Irán nem tartotta be azt. Izrael attól tart, hogy Irán a szerződés adta kedvező feltételeket kihasználva atomfegyverre tesz szert. Ezért igyekezett most Biden megnyugtatni Rivlint afelől, hogy ez nem történhet meg. Szóhasználatából arra következtetett az AP hírügynökség, hogy szigorú akar lenni Irán rossz szándékú tevékenységével kapcsolatban, de elsősorban diplomáciai úton akarja kordában tartani az iráni nukleáris programot.

Joe Biden amerikai és Reuven Rivlin izraeli elnök megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális Irodájában
Fotó: MTI/AP/Susan Walsh

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.