Joe Biden is bejelentkezett 2020-ra

Biden a legismertebb név abban a csaknem két tucat fős demokrata párti mezőnyben, amelyből elnökjelölő konvenció választja majd ki Donald Trump kihívóját a másfél év múlva esedékes választásra.

2019. 04. 26. 6:44
BIDEN, Joe; OBAMA, Barack
Philadelphia, 2019. április 25. A 2016. július 27-i képen Joe Biden akkori amerikai alelnök színpadra lép a Demokrata Párt elnökjelölt-állító országos konvenciójának harmadik napi ülésén Philadelphiában. Barack Obama egykori helyettese 2019. április 25-én bejelentette indulását a 2020-ban esedékes amerikai elnökválasztáson. MTI/EPA/Tannen Maury Fotó: Tannen Maury
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két évvel ezelőtti, halálos áldozatot is követelő charlottesville-i zavargásokat felidéző, rasszizmusellenes videóüzenetben jelentette be tegnap Joe Biden, hogy indulni kíván a 2020-as amerikai elnökválasztáson.

– Ugyanazokat az antiszemita gyűlöletrigmusokat skandálták, mint Euró­pa az ­1930-as években – mondja a felvételen az amerikai szélsőjobboldalra utalva a 76 éves politikus, aki 2009 és 2017 között két cikluson át volt Barack Obama alelnöke.

Ezzel Biden a legismertebb név abban a csaknem két tucat fős demokrata párti mezőnyben, amelyből elnökjelölő konvenció választja majd ki Donald Trump kihívóját a másfél év múlva esedékes választásra.

A felmérések szerint a demokrata jelöltaspiránsok közül messze Biden, illetve a 2016-os versenyben Hillary Clinton mögött lemaradt Bernie Sanders a két legnépszerűbb.

Előbbi 29,3, míg a radikális baloldali szenátor 23 százalékon áll; mindenki másnak tíz százalék alatti a támogatottsága. Miközben tehát számos női, illetve kisebbségi induló is ringbe száll, Trumpot is beleértve egyelőre úgy tűnik: az idős fehér férfiak állnak a legjobban; mindhármuk esetében 70 éven felüli nagypapákról van szó. A friss felmérések szerint Trumppal szemben néhány százalékponttal mind Biden, mind pedig Sanders támogatottsága nagyobb.

Ha Biden nyerné el a demokrata jelöltséget, úgy Trump kampánya alighanem fokozottan épülne a washingtoni nómenklatúrával való szembenállásra.

Alelnöksége előtt ugyanis az átlagemberekkel egyébként Trumphoz képest jóval könnyebben szót értő Biden évtizedeken át képviselte a szenátusban Delaware szövetségi államot. De Obama egykori jobbkezének saját pártján belülről érkező támadásokra is fel kell készülnie.

Így különösen a női riválisai emlegethetik fel: Bident azzal vádolták meg nők, hogy illetlenül viselkedett velük szemben. De azt is kifogás érheti, hogy az egyébként külpolitikai szakembernek számító politikus túl nyíltan avatkozott be az ukrán belügyekbe, amikor Obama elnöksége idején Viktor Sokinnak, annak a főügyésznek az elmozdítását követelte, aki ráadásul Biden egyik fiának érdekeltsége ügyében is vizsgálódott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.