Joe Biden már bemutatta elnöki terveit

Joe Biden demokrata politikus lesz az Egyesült Államok következő, 46. elnöke. Több napos szavazatszámlálás után Pennsylvania állam döntötte el végül Donald Trump jelenlegi elnök sorsát. Biden szombat este tartott beszédében jelentette be a győzelmét, és ismertette a legfontosabb terveit elnöksége kezdetére: az ország egyesítését és koronavírus járvány legyőzését. Trump ugyanakkor nem adja fel és nem ismeri el a végeredményt – választási csalásokat emleget, és hosszú jogi küzdelemre készül. Közben sorban érkeznek a gratulációk a világ vezetőitől, Orbán Viktor magyar miniszterelnök vasárnap küldött levelében gratulált.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 11. 08. 13:11
BIDEN, Joe; TRUMP, Donald
Wilmington, 2020. november 8. Joe Biden demokrata párti elnökjelölt köszönti támogatóit a Delaware állambeli Wilmingtonban 2020. november 7-én. A CNN szombaton jelentette be, hogy Joe Biden megnyerte az amerikai elnökválasztást republikánus ellenfelével, Donald Trumppal szemben, miután Pennsylvaniában is õ kapta a legtöbb szavazatot. Trump nem ismeri el Biden gyõzelmét, szerinte õ nyerte meg a választást, és azt állította, hogy több tízezer levélszavazat a választás napján urnazárás után érkezett be, ami szerinte törvénytelen. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo Fotó: Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejelentette győzelmét szombat este tartott beszédében Joe Biden demokrata elnökjelölt, miután időközben két szövetségi állam szavazatszámlálása is lezárult. Biden „egyértelmű győzelemről” beszélt, és már néhány jövőbeli tervét is ismertette.

– Ennek a nemzetnek a lakossága hallatta a hangját. Egyértelmű győzelmet ítéltek oda nekünk. Egy meggyőző győzelmet – idézte Joe Bident a Fox News. – A legtöbb, elnökjelöltre leadott szavazat ennek a nemzetnek a történelmében – fogalmazott a demokrata politikus.

A 77 éves Joe Biden lesz az Egyesült Államok történetének legidősebb elnöke, míg Kamala Harris az ország első női alelnöke. – Én lehetek az első nő ebben a pozícióban, de nem én leszek az utolsó – mondta Harris szombat esti beszédében.

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt köszönti támogatóit a Delaware állambeli Wilmingtonban 2020. november 7-én. Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Pennsylvaniában dőlt el

A keddi elnökválasztás óta több nap telt el, de néhány államban még mindig tart a szavazatszámlálás. Péntekre öt szövetségi állam maradt, amelyek végeredménye döntő lett volna az elnökválasztásra nézve. Donald Trump jelenlegi amerikai elnöknek az összes maradék államban nyernie kellett volna a győzelemhez, míg Bidennek Alaszkán kívül bármelyiket elég lett volna elvinnie. Ez történt szombat estére: a demokrata elnökjelölt előnye 99 százalékos feldolgozottságnál behozhatatlan lett Pennsylvaniában (húsz elektor) és Nevadában (hat elektor). Ezzel meghaladta a győzelemhez szükséges 270 elektort, jelenleg 290-nél tart. Ugyanakkor továbbra sincs meg három amerikai tagállam végeredménye: Alaszka, Észak-Karolina és Georgia. Az utóbbiban Biden vezet, míg a másik kettőt Trump nyerheti, de ennek már nem lesz hatása a végeredményre.

Ha az összes leadott szavazatot nézzük, Biden több mint 4,5 millió vokssal többet kapott, mint ellenfele – 75,2 millió szavazat a 70,8 millió ellenében, ami 50,6 – 47,7 százalékos megoszlást mutat, bár a szavazatszámlálás még nem zárult le mindenhol.

Trump nem ismeri el

Joe Biden győzelmét ellenfele, Donald Trump azonban vitatja és túl korainak tartja. „Ezt a választást én nyertem nagy különbséggel!” – írta ki Trump szombaton a saját Twitter közösségi oldalára. Az elnök jogi csapata több keresetet is benyújtott azokban a csatatérállamokban, ahol szűk különbség döntötte el a végeredményt – Pennsylvaniában, Georgiában és Nevadában is.

Trump szerint a szavazatszámlálásból több helyen kizárták a megfigyelőit, és törvénytelen módon a választások napja után leadott szavazatokat is beleszámolták. Az amerikai elnök mindezek miatt a Legfelsőbb Bírósághoz fordul. A BBC által megszólaltatott jogi szakértők szerint ugyanakkor Trumpnak nem sok esélye van a bíróságon: a szövetségi bíróságok már több esetben visszautasították a kereseteket, a Legfelsőbb Bíróság pedig csak az alkotmányt sértő ügyekkel foglalkozhat, amire eddig konkrét bizonyítékok nem kerültek bemutatásra.

Donald Trump amerikai elnök golfozásból érkezik vissza a washingtoni Fehér Házba 2020. november 7-én, négy nappal az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások után Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Első tervek

Szombat esti beszédében Biden az összefogásra buzdított. – Ahhoz, hogy elérjünk valamit, le kell állnunk azzal, hogy a vetélytársainkat ellenségként kezeljük. Ők nem az ellenségeink, ők amerikaiak – mondta Biden.

– Megfogadom, hogy olyan elnök leszek, aki nem megoszt, hanem egyesít. Aki nem látja a vörös és a kék államokat, hanem csak Egyesült Államokat lát – folytatta a demokrata vezető. Biden szerint el kell kezdeni együttműködni egymással, mert ez ugyanúgy döntés kérdése, mint ahogy a kooperáció kerülése volt.

A Covid–19 járvány leküzdése lesz Biden elnöksége kezdetének a legfontosabb feladata. A politikus bejelentette, hogy már most létrehoz egy egészségügyi szakértőkből és vezető kutatókból álló csoportot, hogy dolgozzanak ki egy Covid-akciótervet, amellyel felveszik a harcot a koronavírussal a beiktatása után. Az Egyesült Államokban az összes regisztrált megbetegedés száma már a tízmillióhoz közeledik, és eddig több mint kétszázharmincezer ember hunyt el az új típusú koronavírus miatt.

– Nem tudjuk helyrehozni a gazdaságot, helyreállítani a fejlődést, és nem élvezhetjük az élet legértékesebb pillanatait – az unokáinkat, gyermekeinket, születésnapjainkat, esküvőinket, diplomaosztóinkat, mindazokat a pillanatokat, amelyek számunkra a legfontosabbak –, amíg nem tudjuk ellenőrzésünk alá vonni (a járványt) – mondta Biden.

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt, valamint Kamala Harris alelnökjelölt és családtagjaik a színpadon a Delaware állambeli Wilmingtonban rendezett ünnepségen 2020. november 7-én Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Trumpnak még két hónapja van

Hivatalosan december 8-ig kell lezárni minden vitatott jogi kérdést minden szövetségi államban – írja az Associated Press hírügynökség. Egy hétre rá, december 14-én kerülhet sor a megválasztott elektorok tényleges szavazatleadására a saját államukban. Ezután még majdnem újabb egy hónap telik el, mire az amerikai kongresszus egy hivatalos ülésen átszámolja a szavazatokat, és hivatalos eredményt hirdet. Donald Trump egészen 2021. január 20-ig elnök marad – ezen a napon teszi le az elnöki esküjét majd Joe Biden, és ekkor válik hivatalosan is az Egyesült Államok 46. elnökévé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.