Joe Biden volt amerikai alelnök támogatná az abortuszhoz való jog törvénybe iktatását

Támogatná az abortuszhoz való jog törvénybe iktatását Joe Biden amerikai demokrata párti elnökjelölt-aspiráns, volt alelnök. A politikus ezt kedden a floridai Orlandóban tartott kampányrendezvényen bemutatott videón fejtette ki.

Forrás: MTI2019. 05. 22. 8:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mi ez a nagy igyekezet, hogy a legfelsőbb bíróság elé vigyék az ügyet, azt remélve, hogy az elnök kinevezte konzervatív bírák szavazataikkal megsemmisítik majd a Roe/Wade-döntést?” – fogalmazott Biden. Majd hozzátette: „ez nem jó. Ez veszedelmes. És nekünk ezt meg kell állítanunk”.

Biden arra célzott, hogy az elmúlt hetekben több amerikai tagállamban – így például Alabamában, Mississippiben, Georgiában, Ohióban, Missouriban, Kentuckyban – az abortuszt erőteljesen szigorító törvényeket fogadtak el, és nem egy konzervatív politikus és aktivista azt fejtegeti, hogy örömmel venné, ha a törvények ellen fellebbeznének, mert így a szövetségi legfelsőbb bíróság elé kerülne az ügy.

Az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság pedig – amely jelenleg konzervatív többségű és abortuszellenes – semmisnek mondaná ki az 1973-ban elfogadott Roe/Wade-döntést. Ez a legfelsőbb bírósági döntés – amely azonban nem törvény – teszi lehetővé az abortuszt az Egyesült Államokban.

A több tagállamban is elfogadott szigorú abortuszellenes törvények elleni tiltakozásul kedden Washingtonban és több amerikai nagyvárosban is tiltakozó akciókat tartottak. A szövetségi fővárosban, a legfelsőbb bíróság épülete előtt rendezett tüntetésen több demokrata párti elnökjelölt-aspiráns is megjelent.

Pete Buttigieg, egy indianai kisváros polgármestere és Cory Booker New Jersey-i szenátor egyetértését fejezte ki a tüntetőkkel. Kirsten Gillibrand, New York-i szenátor, aki szintén a Demokrata Párt elnökjelöltségéért küzd, rövid beszédében azt ígérte: a demokrata politikusok harcolni fognak az abortusz jogáért, mert ez – ahogyan fogalmazott – „az alapvető emberi jogok közé tartozik”.

A mintegy kéttucatnyi demokrata párti elnökjelölt-aspiráns mindegyike támogatja az abortuszt, a párton belül a vita arról folyik, hogyan válaszoljanak arra, ha a legfelsőbb bíróság esetleg mégis semmisnek mondaná ki a Roe/Wade-döntést. A demokraták jelenleg azt szorgalmazzák, hogy iktassák törvénybe az abortuszt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.