Jogállam a Black Lives Matter idején – William Barr intő szavai

Nem kívánatos helyzet az, amikor egyes ügyészek politikai ambíciókból fakadóan szolgálják ki a fősodor ideológiáját – mondta minap a beszédében William Barr amerikai igazságügyi miniszter, aki szerint a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) nevű szervezet valójában nem a fekete életekkel törődik.

Topolánszky Ádám
2020. 09. 22. 15:11
A Trump hat is burnt by protester Mark Sesay, after it was removed from a supporter of U.S. President Donald Trump who was told to leave, during Fourth of July holiday, at Black Lives Matter Plaza in Washington
A Trump hat is burnt by protester Mark Sesay, after it was removed from a supporter of U.S. President Donald Trump who was told to leave, during Fourth of July holiday, at Black Lives Matter Plaza in Washington, U.S., July 4, 2020. REUTERS/Leah Millis - RC2RMH9J61LJ Fotó: Leah Millis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

William Barr igazságügyi miniszter a napokban a Hillsdale Egyetemen tartott beszédében a jelenlegi amerikai belpolitikai fejleményekre reflektálva belemélyedt a jogállam újradefiniá­lásának kérdésébe. Barr leszögezte:

a jogállam letéteményesei maguk az állampolgárok, hiszen az alkotmány elsősorban az emberek kezébe helyezi az irányítás jogát.

Ezzel természetesen leginkább a szavazóurna fontosságára utalt, nem az amerikai nagyvárosokban szított utcai felfordulásokra.

Beszédében Barr három fontos témakört bontott ki. Az egyik a szövetségi ügyészek független működésének jelentősége. Nemrég több amerikai véleményformáló és politikus hangsúlyozta Soros György magyar származású üzletember szerepét abban, ahogy belenyúlt az amerikai szövetségi ügyészi rendszer működésébe.

Soros nem kevés pénzzel igyekezett befolyásolni a regnáló szövetségi ügyészeket, hogy lazítsanak az elítéltek fogva tartási körülményein, s enyhébb ítéleteket szabjanak ki rájuk, valamint próbáljanak fellépni megválasztott kormánytagok, akár az elnök ellen is.

Soros szerepét többek között felhozta Bill O’Reilly közismert televíziós kommentátor, illetve Newt Gingrich, a washingtoni képviselőház egykori elnöke, aki republikánus színekben indult az elnökjelöltségért zajló 2012-es versenyben. Mindkettőt azonnal megregulázta az ellenzéki sajtó, de még a jobboldali Fox News hírtelevízió is, amelynek műsorvezetője azonnal leállította Gingrichet, amikor Soros nevét említette. Barr lényegében arra utalt a szövetségi ügyészekkel kapcsolatban, hogy a jogállam szempontjából nem kívánatos helyzet az, amikor ezek az ügyészek politikai ambícióikat helyezik előtérbe, és kiszolgálják a liberális fősodor ideológiáját.

Egy másik téma, amit Barr említett, az az elmúlt hónapok rasszizmusellenes tüntetéshullámának élére állt Black Lives Matter szervezet működése. Leszögezte, hogy

a szervezet vezetői valójában nem foglalkoznak a fekete életekkel,

inkább azokra a – gyakran törvényt sértő – fekete állampolgárokra építik fel politikai tevékenységüket, akik rendőri igazoltatás vagy intézkedés során vesztették életüket. Ha a Black Lives Matter valóban érdekelt lenne a fekete életek megvédelmezésében, akkor azokat a belvárosi gyilkosságokat akadályozná meg, amelyeknek több mint nyolcvan százalékát feketék követik el feketék ellen. Ez számszerűleg is nagyon magas, hiszen több ezer áldozatról van szó évente. A Black Lives Matter mégis a kevesebb mint egytucatnyi, rendőri intézkedés során meghalt fekete áldozatra építi fel a kommunikációs stratégiáját.

Ami a koronavírus-válság kezelését illeti, William Barr összehasonlító megjegyzést tett a kijárási tilalom, az üzleti tevékenység szabályozása és a rabszolgaság között, mondván, az Egyesült Államok fennállása óta ez a szabad állampolgári lét második legnagyobb korlátozása.

A baloldali média azonnal botrányként aposztrofálta ezt a hasonlatot, mondván, a kettő nem hasonlítható össze.

Épp az ellenzéki baloldali média és a demokrata párti politikusuk szorgalmazzák a teljes zárlatot, amely a gazdaságot és az emberek életét gyakorlatilag teljesen megbénítaná.

William Barr e tekintetben is visszanyúlt az eredeti témafelvetéséhez, hogy egy demokráciában bízni kell az emberek felelősségtudatában és döntéseiben, ami az alkotmány alappillére is egyben. Barr utalt az alkotmány azon ismert jelmondatának fontosságára is, amely szerint egy felelősségteljes kormány képes az emberek érdekében és az emberek által meghozni a döntéseit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.