Joggá váljon-e a home office? – összekülönböztek a német kormánypártok

A szociáldemokrata munkaügyi miniszter törvénybe foglalná az otthoni munkavégzéshez való jogot, CDU-s kollégája nagyobb rugalmasságot akar.

2020. 05. 24. 7:25
null
Villámgyorsan átállt az oktatási rendszer, ebben nagy szerepük volt a fejlett szolgáltatásoknak Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány miatti óvintézkedések annyira általánossá tették az otthonról való munkavégzést, hogy politikai vita is folyik már Németországban arról, munkavállalói joggá tehető-e ez a gyakorlat? A Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámolója szerint Hubertus Heil szociáldemokrata munkaügyi miniszter a szociális partnerek – a munkavállalói és a munkaadói szervezetek – aggodalmai dacára törvényben rögzítené a lehetőséget, míg a gazdasági tárca kereszténydemokrata vezetője nagyobb rugalmasságot akar. Peter Altmaier szerint az „állami póráz” alapvető tévedés lenne.

– Mindenekelőtt kevesebb bürokráciára van szükségünk, nem mindig újabb állami garanciákra. Meggyőződésem, hogy számos cég magától is lehetővé teszi a homeoffice-t, de ez nem mindenütt megfelelő, különösen, ha szükség van az ügyfelekkel vagy a munkatársakkal való közvetlen kapcsolatra – mondta a CDU gazdaságpolitikusa az angol divatszót használva: a home office ugyanis – igaz, egybeírva – németül is homeoffice. Az ellenzéki szabaddemokraták havi száz euró (35 ezer forint) adókedvezményt adnának a munkájukat otthonról végzőknek, akik a lakásuk egy részét használják dolgozószobaként.

A vita éppen azelőtt éleződött ki, hogy szombatra kiderült volna: egyes helyeken komoly koronavírus-fertőzésekhez vezethet, ha idő előtt feloldják a távolságtartási rendelkezéseket. Frankfurtban egy baptista gyülekezet több mint negyven tagja kapta el a kórt egy istentiszteletet követően, egy alsó-szászországi településen pedig ötven főre várt karantén, miután legalább heten megfertőződtek egy étteremben. A Covid-19 eddig több mint 8300 halálos áldozatot követelt Németországban, a diagnosztizált betegek száma pedig 180 ezer körül van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.