Jogsértésekkel vádolják New Yorkban Pekinget

Mártonffy Attila
2020. 01. 16. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Peking sorra olyan intézkedéseket vezet be, amelyek világszerte gyengítik az emberi jogvédelmi rendszereket – áll a Human Rights Watch (HRW) New York-i székhelyű, globális emberjogi szervezet 2020 World Report című friss jelentésében.

Fotó: MTI/EPA

 

A dokumentum Kínával foglalkozó része szerint az ázsiai birodalom a gazdasági és diplomáciai befolyását használja fel a legintenzívebb támadások kivitelezésére a nemzetközi jogvédelem ellen. Kenneth Roth, a civil szervezet – a rendszerellenes mozgalmak támogatása miatt Hongkongból kitiltott – igazgatója azt nyilatkozta a jelentés New York-i bemutatóján: Kína csúcstechnológián alapuló megfigyelési és online cenzúrarendszerek létrehozásával orwelli társadalmat hozott létre az ellenzéki nézetek kiszűrése és elhallgattatása érdekében belföldön és külföldön egyaránt. (A dokumentumot a Deutsche Welle hírportál szerint eredetileg Hongkongban hozták volna nyilvánosságra.)

A HRW felhívja a figyelmet, hogy Hszi Csin-ping (Xi Jinping) elnök – illetve a kínai kormány – egzisztenciális fenyegetésnek tekinti a belföldi emberjogi mozgalmakat, s ezt az állítólagos veszélyt vetíti ki az emberi jogokat védő külföldi szervezetekre is. A jelentés bemutatása alkalmával egy kínai ENSZ-diplomata kijelentette, a dokumentum tele van előítélettel és kitalációval, s meg sem említi, hogy Kína hétszázmillió embert emelt ki a nyomorból. Roth szerint ugyanakkor az uralkodó Kínai Kommunista Párt éppen ettől a vagyonosodó rétegtől félti legjobban a hatalmát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.