Johannis védelmébe vette a genderelmélet oktatását

Klaus Johannis román elnök megtámadta az alkotmánybíróságon az oktatási törvény módosításáról szóló indítványt, amely megtiltja a genderelmélet oktatását Romániában.

Forrás: MTI2020. 07. 10. 19:04
IOHANNIS, Klaus
Bukarest, 2020. prilis 27. A romn elnksg ltal kzreadott kpen Klaus Iohannis romn llamf nyilatkozik a sajt kpviselinek a koronavrus-helyzettel kapcsolatos fejlemnyekrl a bukaresti llamfi rezidencin, a Cotroceni-palotban 2020. prilis 27-n. Iohannis bejelentette, hogy a dikok nem trnek vissza a tantermekbe, az iskolk s az vodk szeptemberig zrva tartanak. Az osztlyok tovbbra is tvoktatssal tanulnak, a hallgatk vgs osztlyait a mrciusi zrsig elrt eredmnyek alapjn osztjk ki. A 20192020-os tanv jnius 12-n zrul. MTI/EPA/Romn elnksg/Dragos Asaftei Fotó: Dragos Asaftei Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnöki hivatal pénteki közlése szerint Johannis úgy ítéli meg: az indítvány sérti az alkotmány által szavatolt jogállamiságnak és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét. A módosító indítvány tiltja, hogy a köz- és a felsőoktatásban, iskolán kívüli pedagógiai tevékenységeken a genderelméletet tanítsák, amely szerint egy egyén megválaszthatja a saját nemét, és az nem mindig azonos a biológiai nemével.

Az elnök beadványa szerint a törvénymódosítás sérti a szabad tanuláshoz való jogot, a gyermekek és a fiatalok jogainak védelmét, a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot, a lelkiismereti szabadságot és az egyetemi autonómiát. Az elnök szerint a parlament nem szabhatja meg, hogy mit taníthatnak az egyetemen. Úgy véli, a teljes oktatási rendszernek nyitottnak kell lennie a gondolatok, a vélemények és az értékek számára.

Az indítványt a Traian Basescu volt államelnök által védnökölt jobbközép Népi Mozgalom Párt egyik honatyája, Vasile Cristian Lungu Kolozs megyei képviselő terjesztette be, aki ortodox teológiát végzett Zilahon, és az Egyesült Államokban is tanult pszichológiát. Az indítványát június közepén szavazta meg a szenátus ügydöntő jogkörrel.

A jogszabályt a kezdeményező jobbközép párt mellett a szenátusban többséggel rendelkező balközép Szociáldemokrata Párt is támogatta, a kormányzó, szintén jobbközép Nemzeti Liberális Párt pedig tartózkodott.

A genderelmélet iskolai bevezetését erőteljesen ellenezték a romániai egyházak, köztük az ortodox egyház, amely nagy befolyással bír a román társadalomban és a döntéshozók körében. Ugyanakkor Románia két legnagyobb egyeteme, a Bukaresti Tudományegyetem és a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem tiltakozott a törvénymódosítás ellen, szerintük az sérti az egyetemi autonómiát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.