Jól ismerték a hatóságok a lövöldözőt

Terrorista vagy piti bűnöző az utrechti támadó? — ez a kérdés foglalkoztatta kedden a holland sajtót a három halálos áldozatot követelő lövöldözés nyomán. Gökmen Tanisnak korábban számos alkalommal meggyűlt a baja a hatóságokkal, ám nem kizárható, hogy kizárólag vallási megfontolásból gyilkolt.

Judi Tamara
2019. 03. 20. 8:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utrechtbe utazott kedden Mark Rutte holland miniszterelnök, miután hétfő délelőtt egy török férfi három embert lőtt agyon a város egy villamosjáratán.

A holland hatóságok még tegnap sem kezelték egyértelmű terrorcselekményként a történteket, közleményükben úgy fogalmaztak: komolyan mérlegelik a terrorista indíttatást, de egyelőre más forgatókönyveket sem zárnak ki.

A rendőrség mindenesetre arról is tájékoztatott, hogy a 37 éves Gökmen Tanis által menekülésre használt autóban találtak egy levelet, amely szintén az iszlamista merénylet tényét támaszthatja alá. Az Allgemeine Dagblad lap információi szerint a jegyzeten többek között Allah neve szerepelt csupa nagybetűvel.

Ugyanez a holland sajtóforrás korábban arról számolt be, hogy a családi konfliktus mint indíték sem kizárható, ugyanis a merénylő célzottan lőtt rá egy fiatal nőre a villamoson. A hatóságok ezt tegnap hivatalosan is cáfolták, mondván, hogy semmilyen kapcsolatot nem találtak az áldozatok és Gökmen Tanis között. Egyúttal megerősítették: a támadásban egy 19 éves nő, illetve két, 28 és 49 éves férfi vesztette életét.

Fotó: Reuters

A holland sajtóban továbbra is megoszlanak a vélemények arról, hogy a támadó tekinthető-e terroristának. Annyi bizonyos, hogy Tanisnak bőven akadt dolga a hatóságokkal: 2014-ben felmentették emberölési kísérlet vádjában, de 150 napot töltött rács mögött illegális fegyverbirtoklás miatt. 2017-ben pedig nemi erőszakot követhetett el, ami ­miatt őrizetbe került.

Az elhúzódó eljárás nyomán több alkalommal is szabadult, legutóbb épp március elején, írta az Allgemeine Dagblad. Megszólaltatták az állítólag Tanis által megerőszakolt nőt is, aki a lapnak úgy fogalmazott: inkább pszichopatának, mint terroristának nevezné a férfit. A szintén holland De Volksk­rant szerint a támadó a helyi mecsetet sem látogatta, sokkal inkább volt híres a drogügyeiről.

A szomszédai pedig azt mondták róla: „annyi esze van, mint egy tyúknak”. A BBC-nek mindenesetre arról is tudomása van, hogy bár valóban nem mondható szélsőségesen vallásosnak, Tannist egyszer videóra vették, amint egy riporternő szerinte túl kihívó ruházatát kritizálta. A holland De Telegraaf kedden késő délután arról írt: az autóban talált lapon nem csak Allah neve szerepelt, a férfi az írásban a muszlim testvéreit is éltette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.