Josep Borrell aggódik az orosz csapatmozgások miatt

Moszkva komoly haderőt csoportosított át az ukrán határ közelébe és a Krím félszigetre.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 05. 10:11
BORRELL FONTELLES, Josep
Brüsszel, 2021. március 22. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje sajtótájékoztatót tart az európai uniós tagországok külügyminisztereinek találkozója elõtt Brüsszelben 2021. március 22-én. MTI/AP/AFP/Aris Oikonomou Fotó: Aris Oikonomou
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggodalmát fejezte ki vasárnap az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az ukrán határ mentén összevont orosz csapatok miatt, és kiállt Ukrajna szuverenitása mellett. Josep Borrell nem sokkal Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott telefonos egyeztetését követően Twitter-üzenetben szögezte le: az EU határozottan kiáll Ukrajna szuverenitása és területi egysége mellett, illetve bejelentette, hogy áprilisban az unió külügyminiszterei további megbeszéléseket tartanak ukrán hivatali partnerükkel.

A héten Ruszlan Homcsak ukrán vezérkari főnök a kijevi parlament rendkívüli ülésén azt közölte, hogy Oroszország nemrég – a közelgő Nyugat 2021 elnevezésű hadgyakorlat leple alatt – komoly haderőt csoportosított át az ukrán határ közelébe, a brjanszki és a voronyezsi területekre, valamint az általa ideiglenesen megszállt Krím félszigetre.

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka kifejtette, hogy március 30-i adatok szerint jelenleg az orosz–ukrán határ mentén, valamint a Donyec-medencei ideiglenesen megszállt területeken és az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krímben 28 orosz taktikai zászlóalj tartózkodik. Ukrán értesülés szerint a Krímbe hamarosan még akár 25 hasonló zászlóalj érkezése várható, ami már – szavai szerint – összességében komoly veszélyt jelent az ukrán állam biztonságára.

A Kreml részéről a csapatmozgásokról szóló hírt nem cáfolták, ám hangsúlyozták, hogy Moszkva nem kíván fenyegetően fellépni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.