Jóváhagyták Spanyolországban a jobboldal migránsellenes kampányát

Oltás nélkül maradt tízmillió 60 év feletti olasz állampolgár · Robot készíti és dobálja a pizzatésztát Párizsban · Az olasz igazságszolgáltatás megreformálására tesz kísérletet a Matteo Salvini vezette jobboldali Liga · Jóváhagyta a madridi bíróság a Vox migránsellenes választási kampányát.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 07. 06. 18:04
null
Diyarbakir, 2021. július 5. Élelemre váró migránsok az Ankarától 900 kilométerre dél-keletre fekvõ Diyarbakirban 2021. június 14-én. A többségében kurdok lakta délkelet-törökországi nagyváros az Iránból érkezõ és nyugatra tartó illegális bevándorlók fõ közbensõ állomása, innentõl kezdve az embercsempészekre már nem számíthatnak. A török belügyminisztérium június 16-án közzétett adatai szerint 2021-ben addig 53 176 illegális bevándorlót fogtak el. Az ENSZ statisztikái szerint 2019-ben 5 678 800 menekült vagy illegális bevándorló tartózkodott Törökországban. MTI/EPA/Sedat Suna Fotó: Sedat Suna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

TÍZmillió 60 év feletti olasz állampolgár maradt oltás nélkül

A 60 év fölötti olaszok csupán fele kapta meg mindkét adag oltóanyagot, a többiek vagy csak az első dózishoz jutottak hozzá, vagy teljes mértékben kimaradtak az oltási rendszerből. A korosztály a tagországok listáján az első helyről az utolsóra csúszott vissza az átoltottságban. Az egészségügyi hatóságok aggódva szemlélik az oltási eredményeket, különösen a delta variáns gyors ütemű terjedése miatt. Nem kizárt, hogy otthonaikban keresik fel az egyedül élő, idősebb korosztályhoz tartozókat, akiknek nagy valószínűséggel a vakcina igényléséhez szükséges regisztráció körüli bonyodalmak jelenthettek nehézséget.

Forrás: AFFARITALIANI, LIBERIBERTOQUOTIDIANO, Jánosi Dalma

Robot készíti és dobálja a pizzatésztát Párizsban

Párizsban megnyitotta kapuit az első olyan pizzéria, ahol a pizzatésztát formázó, dobáló és kemencébe rakó pizzasütő alkalmazott már nem egy hangosan daloló olasz fickó, hanem egy robot.

A Pompidou-palotától néhány lépésre, a Le Marais városnegyedben lévő robotizált pizzériában a mesterséges intelligenciával vezérelt pizzasütő robot óránként nyolcvan pizzát tud elkészíteni és megsütni úgy, hogy a pizzakészítés teljes folyamatát elvégzi. A Pazzi névre keresztelt robot még az ízlés szerint módosított – hozzáadott vagy nem kért – feltétek szerint is el tudja készíteni a pizzát. Az elkészült ételt Pazzi teszi dobozba, vágja fel és adja át az ételszállító futárnak. Az étterem néhány asztalt is fenntart, ha a vendég helyben szeretné elfogyasztani az ételt.

Az étterem két tulajdonosa hét éven keresztül kereste a megfelelő megoldásokat a robotizált pizzéria beindítására. A pizzakínálatot egy háromszoros világbajnok séf, Thierry Graffagnino állította össze.

Forrás: ACTU

Az olasz igazságszolgáltatás megreformálására tesz kísérletet a jobboldali Liga

A cél, hogy tavasszal referendum formájában dönthessenek az állampolgárok a bíróságok átalakításának kérdésében. A hétvégén induló kampány során százezer személy látta el kézjegyével a kezdeményezést. Az elmúlt harminc évben számos politikus és közszereplő vált az ügyészségek áldozatává, valamint a teljes politikai elit hitelét vesztette. A bírósági összeesküvések emblematikus áldozata Silvio Berlusconi volt. Matteo Salvini volt belügyminisztert is a bíróságokon keresztül próbálták ellehetetleníteni baloldali ellenfelei. Az aláírásgyűjtést támogatják a jobboldali szövetségesek, a Hajrá, Olaszország! és az Olaszország Fivérei pártok is. Az olasz igazságszolgáltatás mögött meghúzódó politikai és ideológiai érdekharcokról Luca Palamara főügyész vallott az Il Sistema (A rendszer) című könyvben.

Forrás: AFFARITALIANI, ILGIORNALE, Jánosi Dalma

Jóváhagyta a madridi bíróság a Vox migránsellenes választási kampányát

A májusban megtartott előre hozott választások előtt a szélsőjobboldali párt egy idős nőt és egy bevándorló fiatalt ábrázoló plakáttal ragasztotta körbe a spanyol fővárost. Szövege szerint: „Egy kísérő nélküli migráns fiatal havonta 4700 euróba kerül az államnak, miközben a nagymamád 426 euró nyugdíjat kap havonta.” A szocialisták feljelentést tettek a Vox ellen félrevezetés, gyűlöletkeltés és rasszista kampány miatt, továbbá követelték a plakátok eltávolítását, ami nem történt meg a választás napjáig. A madridi tartományi bíróság most hozott ítéletet az ügyben, és jóváhagyta a plakátot. Indoklásukban az áll: függetlenül attól, hogy a plakát szövegezése helytálló-e vagy sem, a migráns fiatalok „nyilvánvaló társadalmi és politikai problémát jelentenek nemcsak belföldön, hanem az ország nemzetközi kapcsolataiban is”. A bíróság megjegyezte, hogy a poszteren és a hozzá kapcsolódó felszólalások, események során a Vox nem mutatott bűnözésre, erőszakra vagy gyűlöletkeltésre utaló nyilvánvaló jeleket, ezért elutasítják a szocialisták beadványát.

Forrás: RTVE, Tóth Brigitta

(Borítókép: Élelemre váró migránsok. Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.