Jóval nagyobb a mexikói-öbölbeli olajvész, mint azt eddig hitték

Jóval nagyobb a mexikói-öbölbeli olajvész, mint azt eddig hitték: naponta mintegy 1440-17 000 liter olaj ömölhet a vízbe egy 15 éve létező léken át egy olajfúró platformnál – állapította meg az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA).

Forrás: MTI2019. 07. 01. 19:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Taylor Energy, a 2004-ben az Iván hurrikán pusztításában megsérült olajplatform üzemeltetője eddig úgy számolt, hogy naponta 11,4 liter olaj ömlik a vízbe.

A NOAA szerint azonban összesen mintegy 95 millió liter olaj került a vízbe, amely nyolcada a Deepwater Horizon 2010-es katasztrófája során kiömlött olajnak.

A vállalkozó eddig azt állította, hogy a talaj menti üledékből szökő olajról van szó. A NOAA és a Floridai Egyetem tanulmányának szerzői azonban a víz olaj- és gáztartalmának akusztikai tesztjei és mérései alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az olaj a tartályokból és a platform csöveiből folyik.

A NOAA a bemutatott jelentésben követeli az üzemeltetőtől, hogy a még nyitott lékeket tömjék be. A Taylor Energy szerint azonban félő, hogy ettől további olaj áramlik ki.

A baleset után a Taylor Energy 2008-ban a tönkrement csövek egy részét tömítette és három feltörő olajforrás fölé kupolát emelt. Az amerikai parti őrség 2018 óta működtet egy védőrendszert, amely naponta legfeljebb 4800 liter kiáramló olajat tud összegyűjteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.