Jövőre sem lesz választás Donald Trump nélkül

Nem sokáig bírta a nagypolitika nélkül Donald Trump: a Fehér Házból pár hete kiköltözött amerikai exelnök élesen támadta Mitch McConnellt, a jelenleg legfontosabb republikánus politikust. Ez már a 2022-es kongresszusi választásokra vetíti előre a Trump-pártiak és a Trump-ellenesek küzdelmét. A volt elnök jelezte: bele fog szólni a republikánus előválasztásokba.

2021. 02. 17. 14:47
CHAO, Elaine
Washington, 2021. január 20. Mitch McConnell republikánus szenátusi frakcióvezetõ és felesége, Elaine Chao misén vesz részt a washingtoni Szent Máté apostol-székesegyházban 2021. január 20-án, Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatásának napján. A 78 éves Biden az Egyesült Államok 46. elnöke lesz. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Máig a republikánus stratégák rémálma az 1992-es amerikai elnökválasztás: idősebb George Bush hiába nyerte meg a hidegháborút és az öbölháborút is, négy év után el kellett hagynia a Fehér Házat. Részben azért, mert egy texasi milliárdos, Ross Perot hármas versengéssé tette az 1992-es választást, és végül a demokrata Bill Clinton lett a nevető harmadik. Perot óta nem fordult elő, hogy külső szereplő ennyire bele tudott volna szólni a republikánusok és a demokraták versengésébe. De Donald Trump 2024-ben megteheti ezt, ha akarja, a saját pénzén és független jelöltként is. A washingtoni szenátusban múlt szombaton felmentették az exelnököt az alkotmányos felelősségre vonási eljárásban, noha az impeachment azt célozta, hogy Trump ne viselhessen többé közhivatalt.

De viselhet, s amúgy is van most szava az amerikai jobboldalon. A Fehér Házból január 20-án kiköltözött Trump csak pár napot várt, hogy újra megkeverhesse a nagypolitika kártyáit. Miután éveken át megszokott fegyverével, a Twitter mikroblogon már nem kommunikálhat, közleményben támadta a jelenleg legbefolyásosabb republikánus politikust, Mitch McConnell szenátusi frakcióvezetőt.

Mitch savanyú, morózus és mosolytalan politikai haszonleső, és ha a republikánus szenátorok kitartanak mellette, akkor nem fognak újra nyerni

 

mondta.

Mitch McConnell republikánus szenátusi frakcióvezető és felesége, Elaine Chao misén vesz részt a washingtoni Szent Máté apostol székesegyházban 2021. január 20-án, Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatásának napján
Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Washingtoni értesülések szerint a két politikus a tavalyi novemberi elnökválasztás óta nem beszél egymással. Trump több okból is neheztel a tavaly egyébként Kentuckyban újraválasztott szenátorra: McConnell hamar elismerte Joe Biden Trump feletti győzelmét, nem osztotta az (akkor még) elnök stratégiáját a georgiai szenátusi pótválasztási kampányban (így a republikánusok végül elveszítették a felsőházat), majd ugyan a Trump elleni impeachmenttel szemben emelt szót, és így is voksolt, de utóbb már erkölcsileg felelőssé tette őt a Capitolium januári ostromáért.

Mégsem pusztán személyes ellentétről van szó: a Trump-pártiak és a Trump-ellenesek küzdelme az amerikai jobboldal nagy belső harcának ígérkezik, a 2022-es, úgynevezett félidős kongresszusi választásokig mindenképpen, és esetleg utána, a 2024-es elnökválasztásig hatóan is. Jövőre – mint minden páros évben – a teljes képviselőházat és a szenátus egyharmadát újraválasztják. A republikánusok célja, hogy visszavegyék a két ház közül legalább az egyik feletti ellenőrzést, ugyanúgy gyengítve a demokrata Joe Biden kongresszusi hátországát, ahogy 2010-ben, Barack Obama idején tették. Trump most azt is jelezte: bele fog szólni a 2022-es republikánus előválasztásokba.

Ahol szükséges és helyénvaló, olyan indulókat támogatok, akik magukévá teszik a Tegyük ismét naggyá Amerikát! programot és az Amerika az első! politikánkat

– mondta.

Noha a szenátusban csak Kamala Harris alelnök szavazata adja a demokraták hajszálnyi többségét, a republikánusoknak a képviselőház visszaszerzésére is esélyük van. – Még az idén újrarajzolják a népszámlálás alapján a választókörzeteket, és a legtöbb elemző arra számít, hogy a republikánusok nyernek ezzel egy pár mandátumot. De a párton belül megosztottak, és még azelőtt ki kell dolgozniuk a Trump utáni politikai környezetüket, hogy jövőre az urnákhoz szólítanák a választókat – mondta a Magyar Nemzetnek Minneapolisból Barry Casselman amerikai elemző.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.