Juncker: A britek felelőssége, ha nem sikerül uniós tagságuk rendezett megszüntetése

Kizárólag a brit fél felelőssége lesz, ha nem sikerül rendezetten, az Európai Unióval egyetértésben megszüntetni az Egyesült Királyság európai uniós tagságát (Brexit) – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy pénteki német lapinterjúban.

Forrás: MTI2019. 09. 27. 10:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A luxemburgi kereszténydemokrata politikus az Augsburger Allgemeine című lapnak elmondta, bízik abban, hogy az október 31-ére tervezett Brexit előtt, az „utolsó pillanatban” sikerül megegyezésre jutni a tagság felszámolásának feltételrendszeréről. Kiemelte, hogy a bizottság igen aktívan dolgozik a megállapodáson, Michel Barnier főtárgyaló és ő is mindent megtesz a rendezett Brexitért.

Ha pedig ez végül mégsem sikerül, „egyedül a brit felet terheli a felelősség” – mondta Jean-Claude Juncker. „A britek kiválása megállapodás nélkül katasztrófa volna az Egyesült Királyságnak és az európai kontinensnek” – fogalmazott a brüsszeli bizottság elnöke.

Az EU és a közösségen kívüli Egyesült Királyság viszonyrendszeréről szólva figyelmeztetett, hogy bonyolult lesz a szabadkereskedelmi megállapodás kidolgozása. Az eddigi szabadkereskedelmi szerződések arról szóltak, hogy az EU és egy partner közeledik egymáshoz, „Nagy-Britannia esetében viszont válásról van szó” – mondta.

Feltétlenül szükség lesz egy szabadkereskedelmi megállapodásra, „de ez nem megy olyan gyorsan, ahogyan egyesek képzelik Nagy-Britanniában”. Az EU legutóbbi ilyen szerződésein évekig kellett dolgozni, és „nem látni, hogy miért menne gyorsabban Nagy-Britanniával” – mondta Jean-Claude Juncker.

Az Európai Bizottság távozó vezetője vegyesnek ítéli elnöki ciklusa mérlegét. Mint mondta, szomorú, amiért nem sikerült Ciprus újraegyesítése, a gazdasági eredményekre viszont büszke.

Hivatali ideje alatt a munkanélküliségi ráta az EU-ban 10,6 százalékról 6,3 százalékra, a 2008-ban elmélyült világméretű pénzügyi-gazdasági válság előtti szintre süllyedt, a foglalkoztatottsági ráta pedig több mint négy százalékponttal nőtt, így elérte a 73,8 százalékot. Így már 241,4 millió európainak van munkája, ami történelmi csúcs – mutatott rá Jean-Claude Juncker, megjegyezve, hogy ehhez jelentős mértékben hozzájárult „az a beruházási program, amelyet mindenki Juncker-tervnek nevez”.

Személyes terveiről elmondta, hogy nem vállal újabb tisztséget, de továbbra is politikával foglalkozik majd.

„Írok majd és beszélek, Európáról mint a béke nagy álmáról” – mondta Jean-Claude Juncker, kiemelve: változatlanul aktuálisnak tartja azt a kijelentését, hogy aki kételkedik az európai integrációban, keressen fel gyakrabban katonai temetőket. Mint mondta, „Európa békeprojekt”, és „történelmi hibát követ el, aki megfeledkezik erről”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.