Juncker most éppen hősnek tartja Orbán Viktort

– Számomra ő mindig is hős volt. Jó személyes kapcsolatot is ápolok vele, és biztos vagyok benne, ő is ezt mondaná rólam – mondta Orbán Viktorról ­Jean-Claude Juncker.

Magyar Nemzet
2019. 04. 30. 7:17
JUNCKER, Jean-Claude
Strasbourg, 2018. december 11. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén 2018. december 11-én. Az EP ezen a napon megszavazta a migránsok legális uniós beutazási kereteit rögzítõ, humanitárius vízum bevezetését kezdeményezõ jelentést. MTI/EPA/Patrick Seeger Fotó: Patrick Seeger
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Számomra ő mindig is hős volt. Jó személyes kapcsolatot is ápolok vele, és biztos vagyok benne, ő is ezt mondaná rólam – mondta Orbán Viktorról ­Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (képünkön) egy közép-európai lapoknak adott interjúban, amelyet a brüsszeli Politico szemlézett. Ebből az is kiderül, hogy a luxemburgi politikus magánbeszélgetésekben viccből nevezte a magyar kormányfőt diktátornak, egyúttal azonban úgy véli, „egy politikus pusztán attól nem lesz demokrata, hogy a szavazópolgárok többsége megválasztotta”.

Az Európai Bizottság éléről az idén távozó Juncker az interjúban védelmébe veszi Brüsszel Közép-Európa-politikáját, amelynek részeként kötelezettségszegési eljárás indult Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. – A jogállamiság az EU sarokköve. Bizonyos országok időről időre megengedik maguknak, hogy valamennyire engedetlenek legyenek, függően attól, hogy éppen ki van hatalmon és a politikai ciklus melyik fázisáról van szó – szögezi le Juncker, aki szerint az egykori szovjet típusú rendszerben élő országoknak időre van szükségük annak belátására, hogy a jogállamiság az EU egyik alapvető építőelemét jelenti. Mindamellett a bizottsági elnök megemlíti, csodálta Orbán Viktort azért a bátorságért, amelyet akkor tanúsított, amikor a szovjet csapatok még Magyarországon állomásoztak.

Mindeközben Juncker első helyettese, Frans Timmermans európai bizottsági alelnök ismét igen kritikusan nyilatkozott a magyar kormányfőről. Az európai szocialisták listavezetője a Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak azt mondta, vajon hová lesznek „Orbán úr keresztény értékei, amikor megtagadja az élelmet a menedékkérőktől, mi a keresztényi abban, amikor így bánnak emberekkel?”

A németül szinte tökéletesen beszélő Timmermans a migránskvóták kapcsán azt mondja, Közép-Európában szerinte enyhén a pozitív irányba fejlődik a gondolkodás a migrációról és a szolidaritásról; noha Magyarországon nem, de Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is lát némi javulást. Hozzáfűzte, Magyarországnak és Lengyelországnak el kell magyarázni, nem lesz többé nyitott határuk Ausztria vagy Németország felé, ha csökönyös magatartásuk kárt okoz a schengeni övezetnek. Fő választási riválisát, Manfred Weber néppárti csúcsjelöltet a többi közt azzal támadja: hivatalosan mindig azt állítja, „nem működik együtt szélsőjobboldaliakkal”, ám Orbán továbbra is őt támogatja a májusi EP-választások előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.