Juncker: Nem volt még ilyen valószínű a rendezetlen brexit

Az Európai Bizottság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az unió és minden érintett számára az egyik legfontosabb kérdés az Írországgal összefüggő, még mindig nyitott kérdések megnyugtató lezárása.

Magyar Nemzet
2019. 09. 18. 16:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brit álláspont szerint Nagy-Britannia mindenképpen, megállapodással vagy anélkül, de ki fog lépni az Európai Unióból, ami azt jelenti: az Egyesült Királyság EU-tagságának megállapodás nélküli megszűnése, a rendezetlen brexit sohasem volt ennyire valószínű – jelentette ki szerdán Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban. Juncker az Európai Parlamentben hangsúlyozta, az EU sosem fogja a megállapodás nélküli brexitet választani, ugyanis annak elkerülése nemcsak kívánatos, de lehetséges is a brit uniós tagság jelenleg érvényes október 31-i határnapjáig.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az unió és minden érintett számára az egyik legfontosabb kérdés az Írországgal összefüggő, még mindig nyitott kérdések megnyugtató lezárása. – Az uniós bizottság továbbra is készen áll arra, hogy minden kérdést illetően pozitív politikai és technikai megoldást találjon – mondta. Nem szabad azonban minden energiát a már két éve folyó brexittárgyalásokra fordítani. Dolgozni kell azon is, hogy az unióban maradó 27 tagország egysége és növekedése megmaradjon, tette hozzá Juncker. Michel Barnier, az Európai Bizottság brexitügyi főtárgyalója kiemelte, az ír-északír határellenőrzés elkerülésére szolgáló tartalékmegoldás, a backstop kérdésének tisztázása az egyik legfontosabb. Mint a távirati iroda jelentése szerint hozzátette, senki sem akarja elszabotálni a brexitet, a brit polgárok szabad és demokratikus döntését, továbbá „tiszteletben tartjuk azt, még ha sajnálatos is”. – Nem szabad alábecsülni a megállapodás nélküli brit uniós kilépés mindkét fél számára rendkívül negatív hatásait – mondta Barnier.

Kormányra kerülése esetén a brit Munkáspárt teljesen új megállapodást dolgozna ki az EU-val a brexit feltételrendszeréről, és ezt népszavazásra bocsátaná – írta szerdán megjelent cikkében a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője. Jeremy Corbyn a The Guardian baloldali lapban kifejti: a pártja által vezetett kormány új vámunió kialakításáról egyezne meg az EU-val, és szoros viszonyrendszert tartana fenn az unió egységes belső piacával is. A konzervatív párti brit kormány eközben a vámunióból és az egységes piacról is ki akar lépni. Álláspontja szerint ugyanis a további tagság az EU e két sarkalatos integrációs szerveződésében olyan feltételek teljesítési kötelmével járna – mindenekelőtt a bevándorlás szabályozásában –, mintha az Egyesült Királyság ki sem lépne az EU-ból. Boris Johnson miniszterelnök emellett az újabb EU-népszavazás kiírásától is mereven elzárkózik. A második referendum lehetőségét Johnson elődje, Theresa May is kizárta. Corbyn azonban cikkében leszögezi, ha a munkáspárti kormány új népszavazást írhat majd ki, a szavazólapon szerepel majd az a választási lehetőség is, hogy az Egyesült Királyság ne lépjen ki az EU-ból. – Ígéretet teszek arra, hogy bármilyen döntést hoz a nép, munkáspárti miniszterelnökként végrehajtom azt – fogalmaz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.