Kaczynski bírálta a lengyel ellenzék vezetőjét az uniós pénzek elosztása miatt

Bírálta az ellenzéki Polgári Platform (PO) elnökét a lengyel kormánypárt vezetője, mert az a jogállamiság betartásához kötné az európai uniós források elosztását.

Forrás: MTI2019. 09. 25. 12:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jaroslaw Kaczynski államellenesnek, a politikai illemet sértőnek nevezte Grzegorz Schetyna keddi brüsszeli szavait a PAP hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

„Schetyna úr szavaiból arra lehet következtetni, hogy vagy a PO fog kormányozni, vagy Lengyelország nem kap uniós pénzt” – fogalmazott.

Kaczynski azt mondta, hogy a PO kormányzásával szemben ma nincs veszélyben a jogállamiság Lengyelországban, ezt csak az ellenzék állítja.

„Amikor mi kormányzunk, akkor a bíróságok, amelyekre semmilyen hatással nem vagyunk, meglehetősen gyakran jogellenesen járnak el, ezen változtatni szeretnénk” – tette hozzá a politikus.

Grzegorz Schetyna kedden Brüsszelben úgy nyilatkozott: kiáll amellett, hogy az uniós alapok elosztását a jogállamiság betartásához kössék.

„Hívei vagyunk annak, hogy nagyon kemény feltételhez kössék” a források biztosítását – fogalmazott, hozzátéve: a téma az Európai Parlamentben, az egyes frakciók vitájában dől el.

Schetyna megjegyezte: nem arról van szó, hogy a tagállamokat megfosszák az uniós forrásoktól, csupán arról, hogy vegyék figyelembe a jogállamisági kérdéseket a büdzsé összeállításakor.

Schetyna és Malgorzata Kidawa-Blonska, aki a PO kormányfő-jelöltje az október 13-ai lengyel parlamenti választáson, kedden Brüsszelben az EB elnökével, Ursula von der Leyennel egyeztetett.

A lengyel kormány elutasítja a következő, 2021-2027 közötti uniós költségvetés tervezetét, valamint az ahhoz fűződő mechanizmus tervét is, amelynek alapján a jogállamiságot sértő tagállamok esetében befagyaszthatnák az uniós támogatások kifizetését. Varsó azzal érvel, hogy nem léteznek objektív kritériumok a jogállamiság mérésére.

Lengyelország ellen folyamatban van az EB által kezdeményezett, az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti jogállamisági eljárás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.