Kakaskodás Gibraltár partjainál

Újabb spanyol hajó okozott kisebb botrányt a gibraltári vizeken a hét végén, amit a brit tengerentúli területen esztelen provokációnak neveztek. A Sziklának nevezett városállam helyzetével évszázadok óta nincs megbékélve a spanyol vezetés. A hasonló incidensek megszaporodtak a brexittárgyalások folyamán, amelyek során egyébként Madridnak sikerült kisebb engedményeket is elérnie.

Zetelaki Réka
2019. 02. 19. 7:20
Cloud partially covers Rock of the British territory of Gibraltar at sunrise before Spanish fishermen take part in a protest in Algeciras bay
Madrid háromszáz éve nem nyugszik bele a Szikla elvesztésébe Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gibraltár szerint egy spanyol járőrhajó legénysége arra szólított fel két horgonyzó brit kereskedelmi hajót, hogy hagyják el a spanyol felségvizeket – írták tegnap a spanyol lapok. A probléma csak az volt, hogy a brit hajók Gibraltár közelében kapták meg a rádión érkező üzenetet, miközben ezek a vizek a brit felségterülethez tartoznak.

A gibraltári vezetés azonnal tajtékozni kezdett, és újabb provokációnak minősítette az esetet. „Ennek a nevetséges játéknak nincs más értelme, csak a kellemetlenkedés” – jelezték, hozzátéve, hogy a spanyolok nem fogadják el a brit szuverenitást a Gibraltár körüli vizeken, amit az ENSZ közgyűlése is elismert.

Madrid háromszáz éve nem nyugszik bele a Szikla elvesztésébe
Fotó: Reuters

A parti vizekért felelős hatóságok arra utasították a két hajót, hogy hagyják figyelmen kívül a spanyol utasítást, és maradjanak a helyszínen. A brit királyi hadiflotta két hajót küldött: ezek megjelenését követően a spanyol hajó lassan elúszott Gibraltár partjai mentén, jelentették a helyi források.

A városállam vezetése most vizsgálja az incidens részleteit, hogy „megfelelő lépéseket tehessen minél hamarabb”. A tengerentúli brit területen nem ez az első provokáció, mióta a brexit nyomán felerősödött a spanyol követelés a terület felé. „Úgy néz ki, akadnak olyanok a spanyol hadiflottában, akik azt gondolják, hogy megsérthetik a nemzetközi jogot.

Ez sok mindent megmagyaráz azzal kapcsolatban is, hogy mi zajlik ma a politikai téren Spanyolországban” – idézte az ABC spanyol lap a gibraltári kormány szóvivőjét, aki a szélsőséges politikai erők megerősödésére utalt. A spanyol külügyi tárca tegnap elutasította, hogy ilyen incidens történt volna.

Gibraltár több mint háromszáz éve az Egyesült Királysághoz tartozik, de a spanyolok láthatóan nem tekintik lezártnak az ügyet. Legutóbb az kavart kisebb diplomáciai vihart, hogy a brit kilépést előkészítő EU-dokumentumokban a brit korona gyarmatának nevezték a félszigetet, amit London elutasított.

Decemberben egy spanyol hajó a himnuszt játszotta hangszóróiból a gibraltári partok közelében, amit szintén provokációnak minősítettek. Elemzők szerint az aktuális spanyol kormány sokszor a gibraltári feszültség fokozásával igyekszik népszerűséget szerezni, és persze elterelni a figyelmet a nagyobb problémákról.

Most valóban van miről: Pedro Sánchez miniszterelnök múlt héten jelentette be az előre hozott választásokat, mindössze kilenc hónapnyi kormányzás után, ám az ország politikailag annyira széttöredezett, hogy az áprilisi voksolás eredménye szinte megjósolhatatlan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.