Kanada kárpótolná a meghurcolt őslakosokat

Azután lángolt fel ismét a vita, hogy 215 gyermek holttestét találták meg egy tömegsírban.

2021. 06. 06. 8:25
null
Az Igazság és Megbékélés Országos Központja által közreadott archív kép az õslakos indián gyermekeknek létesített egykori bentlakásos iskola tanulóiról és tanárairól a Brit Columbia kanadai tartományban Fotó: - Forrás: MTI/EPA/Az Igazság és Megbékélés Országos Központja
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kanadai kormány a napokban nemzeti cselekvési tervet mutatott be, amelynek célja az őslakos nők elleni erőszak megfékezése.

– Elindítunk egy nemzeti cselekvési tervet, amely konkrét intézkedéseket tartalmaz az őslakos nők és lányok elleni erőszak megszüntetésére

– fogalmazott Justin Trudeau miniszterelnök. A kormányfő elmondta azt is: további 2,2 mil­liárd kanadai dollárt (ötszázmilliárd forintot) fektetnek be többek között az őslakosok életének javítása és a megbékélés előmozdítása érdekében. Részleteket ugyanakkor nem közölt, hogy mire fogják fordítani a pénzt. – A rendszerünk cserben hagyott titeket – ismerte el a kormányfő, üzenetét az őslakos nőknek címezve.

– Keresztényként mélységesen csalódnom kellett a katolikus egyház mostani, illetve az elmúlt években képviselt álláspontja miatt. Elvárjuk, hogy az egyház vállaljon felelősségét az ügyben játszott szerepéért

– figyelmeztetett.

A kanadai bennszülöttek életének javításáról, valamint a korábban eltűnt indián gyermekekről a vita azután robbant ki, hogy a Brit Columbia tartományban fekvő Kamloops egykori iskolájának területén 215 gyermek maradványait találták meg a közelmúltban. – Az országot sokként érték a felfedezett maradványokat – mondta Carolyn Bennett, az őslakosokkal fenntartott kapcsolatokért felelős miniszter. A politikus szerint a ma tapasztalható erőszak egyik kiváltó oka az, hogy az őslakos gyermekeket elválasztották a kultúrájuktól, az identitásuktól, a családi kötelékeiktől, valamint hogy a bentlakásos iskolarendszerben ezeket a fiatalokat bántalmazták.

– Egyáltalán nem lepődtünk meg az eseten, az őslakosok közösségében mindenki tudta, hogy vannak tömegsírok, ezt már évek óta hangoztatjuk, évek óta mondjuk a kormánynak, hogy minden egyes bentlakásos iskolában vannak tömegsírok, de nem hallgattak ránk

– panaszolta a közösség egyik tagja.

Betty Deer, egy túlélő volt növendék. Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Graham Hughes

A katolikus egyház által fenntartott bentlakásos intézményeket az őslakosok asszimilálása érdekében hozták létre több mint száz évvel ezelőtt. Az iskolarendszer célja az volt, hogy integrálja az őslakos gyermekeket a kanadai társadalomba, és megszüntesse az akkori állami tisztviselők által csak „indián problémának” nevezett jelenséget. A XIX. század végén 139 hasonló létesítmény nyílt a kanadai kormány megbízásából. Ilyenkor a gyerekeket erőszakkal különválasztották szüleiktől és testvéreiktől, megverték őket, mert beszéltek a bennszülött nyelvükön, alultápláltak voltak, kényszermunkára kényszerítették őket, fizikai és szexuális bántalmazást szenvedtek el.

Az Igazság és Megbékélés Országos Központja által közreadott archív kép az őslakos indián gyermekeknek létesített egykori bentlakásos iskola tanulóiról és tanárairól a Brit Columbia kanadai tartományban

Becslések szerint az 1870-es és 1990-es évek közötti időszakban az egész országban mintegy 150 ezer indián, mesztic és inuit gyereket szakítottak el családjuktól és kulturális közegükből, majd zárattak kényszerrel bentlakásos iskolákba.

Legalább 3200-an hunytak el, többségük valószínűleg tuberkulózisban. A gyermekek halálát az intézmények akkori vezetősége nem dokumentálta, bár eltűnésüket az őslakos közösség tagjai bejelentették a hatóságoknak. A kanadai igazság és megbékélés bizottsága 2015-ben megállapította, hogy Kanada kulturális népirtást követett el. Az ottawai vezetés 2008-ban kért bocsánatot a túlélőktől és hozzátartozóiktól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.