Kanada menedékjogot adott az Edward Snowdent bújtató Fülöp-szigeteki nőnek

Kanada menedékjogot adott egy Fülöp-szigeteki nőnek, aki 2013-ban Hongkongban bújtatta Edward Snowdent, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező informatikust – közölte a nőt támogató jótékonysági alapítvány, valamint a CBC kanadai tévé.

Forrás: MTI2019. 03. 26. 7:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ethan Cox, a montreali székhelyű For the Refugees (A menekültekért) elnevezésű szervezet szóvivője elmondta, hogy támogatásukkal Torontóba érkezik a 42 éves Vanessa Mae Rodel Fülöp-szigeteki menedékkérő és 7 éves lánya.

A jótékonysági szervezetet 2016-ban alapította ügyvédek egy csoportja, hogy támogassa a „Snowden angyalai” néven is ismert három menekült családot.

Annak idején Rodel és öt másik menedékkérő bújtatta Snowdent egy kanadai bevándorlási ügyvéd, Robert Tibbo kérésére. Az amerikai informatikus azután fogadta fel az ügyvédet, hogy ismertté vált, ő leplezte le az amerikai kormány titkos adatgyűjtési programját. Snowden, akit az amerikai titkosszolgálatok kerestek, Fülöp-szigeteki és Srí Lanka-i menekültekkel élt két hétig Hongkong szegénynegyedeiben, mielőtt az orosz fővárosba, Moszkvába menekült.

Az őt bújtató családokat megtorlás fenyegette a hongkongi hatóságok részéről, amikor szerepük az amerikai Oliver Stone rendezte Snowden című film kapcsán kiderült.

A jótékonysági szervezet egyik ügyvédje azt mondta, hogy még három menedékkérő és két gyermekük vár segítségre.

Edward Snowden a CBC kanadai televízióban felvételről azt mondta, hogy az őt segítő menedékkérők tudták mit jelent az, ha valaki a vadászok célpontja, ha valakit üldöznek. Ezek az emberek beengedték őt hajlékukba annak ellenére, hogy maguk is szűkös helyen, nagyon szegényes körülmények között éltek. Mindenüket megosztották vele.

Snowden 2013-ban bizonyítékokkal szolgált az NSA lehallgatási programjáról, többek között a külföldi vezetők beszélgetéseinek illegális elektronikus megfigyeléséről. Az amerikai hatóságok elől menekülve, mintegy 20 országhoz, köztük Oroszországhoz fordult menedékkérelemmel. Oroszországban 2014. augusztus 1-jén három évre szóló letelepedési engedélyt kapott, amelyet később ugyanennyi időre meghosszabbítottak a hatóságok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.