Káoszt idézett elő Nicolás Maduro

Háborús helyzet állt elő a venezuelai—kolumbiai határnál, ahol a hét végén az ellenzék nem tudta bejuttatni az országba a nemzetközi segélyeket. A határ menti régióban élő, a Magyar Nemzetnek nyilatkozó, magyar származású férfi szerint horrorisztikus a helyzet. Közben Juan Guaidó ellenzéki vezér körüzenetekben tájékoztatja a lakosságot, mitévők legyenek, ha az elnök lekapcsolja a telefonszolgáltatást is.

Zetelaki Réka
2019. 02. 26. 14:30
Venezuelan National Guards stand guard at the entrance of the Tienditas cross-border bridge between Colombia and Venezuela in Tienditas
A venezuelai nemzeti gárda tagjai útját állják minden benyomulási kísérletnek Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminc órája teljes zár van a venezuelai–kolumbiai határon, amolyan hadiállapot alakult ki. Érezhető, hogy Maduro komolyan fél, lőnek mindenre, amit ellenségnek néznek, főként hajókra, idegen autókra – számolt be lapunknak tegnap egy határvidéken tartózkodó, magyar származású férfi, Andrés Hegedűs. – Maduro három katonája átjött a két országot összekötő hídon kolumbiai rendőrnek öltözve, és gázolajjal locsolt le több várakozó kamiont. Néhányat felgyújtottak, majd eltűntek a területről – számolt be a kolumbiai Cúcuta közelében élő férfi. Kiemelte, a helyzet horrorisztikus, „ha nem lenne Kolumbia, már emberek ezrei haltak volna meg az utak mentén éhen és szomjan”.

A bevándorlás egyik csomópontjaként ismertté vált Cúcuta településnél, a határhíd előtti zónában venezuelai menekültek tömegei tartózkodnak, akik ellátást kapnak az ott ragadt segélyrakományokból. Bár a hét végére az ellenzék bevonulást tervezett Venezuelába az élelmiszer- és gyógyszersegélyekkel, végül mindannyian a határon kívül maradtak. Az akciót a venezuelai katonaság akadályozta meg, miután Nicolás Maduro elnök 48 órára lezáratta a határszakaszokat. – Maduro diktatúrája az egész világ előtt megpecsételte erkölcsi vereségét – fogalmazott Iván Duque kolumbiai államfő.

A venezuelai nemzeti gárda tagjai útját állják minden benyomulási kísérletnek
Fotó: Reuters

A Venezuelával határos Kolumbia naponta hatezer embert fogad be, a hivatalos adatok szerint legalább 1,5 millió venezuelai tartózkodhat az országban. – Egyedül Kolumbia engedi be őket hivatalos dokumentumok nélkül, de kérdéses, hogy meddig bírják – számolt be forrásunk. A dél-amerikai ország határ menti városaiban speciális vízumhoz juthatnak a menekülők, miközben a menekültválságnak szintén kitett Ecuador és Peru egyre komolyabban korlátozza a bevándorlást. – Útlevelet kérnek tőlük, pedig Venezuelában ma útlevelet szerezni szinte lehetetlen, csak feketén juthatnak hozzá 600-800 amerikai dollárért – mondta Andrés Hegedűs.

Az évek óta tartó gazdasági és politikai válság nyomán egyre kevésbé tudni, hogy valójában mi történik Venezuelában. A beszámolók ellentétesek, a nyugati média szerint komoly a járványveszély és az éhínség, míg a kormánypárti sajtó arról számol be, az életszínvonal és az ellátás teljesen megfelelő. – Beszéltem egy caracasi orvossal, aki elmondta, abban a kevés kórházban, ami egyáltalán nyitva van, nincs semmilyen felszerelés. Ott tartanak, hogy tömegsírokba temetik az embereket, mert egyszerűen gyógyítható betegségekben is meghalnak. Se inzulin, se antibiotikum, se vérnyomáscsökkentő, hogy csak a három leggyakoribb okot említsem – mondta forrásunk.

Közben a nagyvárosok lakosai többségében az elnök mellett állnak. Vidéken is sokan osztják a vezetés véleményét, miszerint egy színjátékról van szó, az USA mesterségesen idézte elő a krízist, hogy rátehesse a kezét a venezuelai kőolajra. A hadsereg és a hivatalnokok túlnyomó része az elnök mellett áll. A szomszédos országokban arról számolnak be, a kivándorlók között rengeteg az értelmiségi, emiatt sokat úgy vélekednek, hogy mára szinte teljesen hiányzik ez a réteg Venezuelából.

Ellentétes üzenetek

Készüljenek fel a humanitárius segítségnyújtás érkezésére légi, szárazföldi és vízi úton – írta tegnap a Juan Guaidó ellenzéki vezér által szétküldött körüzenet a venezuelai lakosoknak. A dél-amerikai ország ellenzéke a lakosságot folyamatosan tájékoztatja az óvintézkedésekről, mióta felmerült a gyanúja, hogy a venezuelai kormány leállíthatja a telefon- és az áramszolgáltatást. Az elektronikus úton terjedő levélben ajánlásokat adnak, hogy mely telefonos alkalmazásokat töltsék le a tájékozódáshoz, és hogyan tudnak további információkhoz jutni a szolgáltatások megszűnése esetén. Guaidó levele figyelmeztet arra is, hogy érdemes minél kevesebbet tartózkodni az utcán, különösen a nagyvárosokban és a határ közeli zónákban. „Döntő órákat élünk, fontos, hogy mindezeket szem előtt tartsuk” – fogalmaz a levél. Közben Nicolás Maduro venezuelai elnök is üzent a lakosságnak a szokásos vasárnap déli felszólásában, a Los Domingos Con Maduro című televíziós műsorban. „A lakosság az utcákon egy emberként gyülekezik, mozgósítottuk az állampolgárokat az ország minden szegletében. Felhívok minden nőt és férfit, hogy maradjunk talpon a harcban! Védjük meg együtt Venezuela békéjét!” – fogalmazott a nyugati hatalmak által sokat támadott elnök. Az ellenzék azt is jelezte, Maduro erőszakos csoportokat aktivizál, ennek nyomán pedig egyre valószínűbb a külföldi katonai beavatkozás. (Z. R.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.