Kapkod az EU a válságban

Hiába dolgozta ki a múlt héten az Európai Bizottság a koronavírus okozta gazdasági válság kezelését célzó javaslatokat, döntés ezekről legközelebb a jövő héten születhet. Korábban a járványveszélyre hivatkozva az Európai Parlament áprilisig elnapolta üléseit, egy tegnapi döntés értelmében azonban csütörtökön rövidített ülésen szavaznak. Az Európai Tanács közben videókonferenciákon egyeztet, nem egyértelmű azonban, hogy ez hivatalos ülésnek minősül-e.

Buzna Viktor
2020. 03. 20. 9:11
Day four of Italy's nationwide coronavirus lockdown, in Rome
Római csendélet. A járvány óriási csapást mér a turizmusra is Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megbénult az európai uniós döntéshozatal, a koronavírus-járvány okozta biztonsági kockázatot ugyanis a szervezet képtelen volt összeegyeztetni a vitára váró, sürgős válságintézkedésekkel. Az unió végrehajtó szerve, az Euró­pai Bizottság még múlt hét pénteken elkészítette a koronavírus gazdasági hatásának ellensúlyozására irányuló, összehangolt európai válaszlépéseket, a dokumentumban tett javaslatokról azonban a politikusok még legalább egy hétig nem tudnak döntést hozni. Az intézkedésekre ugyanis az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsnak, illetve esetenként az Európai Parlamentnek kellene rábólintania, a két testület a járvány miatt nem tud a megfelelő hatékonysággal ülésezni. Az Európai Parlament még a múlt héten döntött arról, hogy a fertőzés veszélye miatt legközelebb csak áprilisban ülésezik, ugyanebből az okból az Európai Tanács pedig pedig március végi találkozóját halasztotta el. – Procedúraváltozások vannak mindenhol, ami nagyjából annyit tesz, hogy teljes a káosz – írta le az uniós szervekben zajló állapotot egy bizottsági forrásunk. Hozzátette, hogy a leálló légi közlekedés sem kedvez a helyzetnek. A bürokráciában zajló fennakadások miatt az Európai Tanács videókonferenciákra tért át, a keddi megbeszélésről készült sajtóközlemény alapján azonban felmerül a kérdés: hivatalos döntésnek minősül-e az, hogy az online lebonyolított ülésen egyetértettek az Európai Bizottság ajánlásaival. Tegnap délután az EP is lépett, a testület kiadott a helyzetet orvosolni hivatott közleményt. Ebben arra kéri az európai képviselőket, hogy ne menjenek Brüsszelbe a jövő héten, mint írják, az EP elnökéből és a frakcióvezetőkből álló úgynevezett elnökök értekezlete csütörtök délután úgy döntött, engedélyezi az írásbeli szavazást a képviselőknek. Jövő csütörtökön az EP így egy rövidített plenáris ülést tart, ahol, mint írják „egy sor uniós válságkezelő intézkedésről kell szavazniuk”, vagyis a koronavírus terjedésének a feltartóztatását, illetve a gazdasági károk enyhítését szolgáló bizottsági javaslatokról döntenek majd. Megkeresésünkre az EP sajtóképviselete hozzátette, a testületben eddig sem állt le a munka, ülésezhettek például a koronavírus-helyzetet is vizsgáló szakbizottságok is.

Római csendélet. A járvány óriási csapást mér a turizmusra is
Fotó: Reuters

Az unióra az elmúlt napokban nagy nyomást gyakorolt a sajtó, miután többen kritizálták, hogy a január óta ismert járványveszélyre a közösség nem reagált kellő gyorsasággal, a 24. órában indult el érdemi munka a helyzet kezelésére. Ursula von der Leyen bizottsági elnök múlt hét kedden jelentette be, hogy 37 milliárd eurós alapot hozna létre a járvány okozta gazdasági károk enyhítésre. – Nem csupán egészségügyi rendszereinknek jelent példa nélkül álló kihívást, hanem gazdaságainknak is óriási sokkhatást okoz – fogalmazott a bizottság elnöke. A bejelentésnek megfelelően a testület egy elsősorban a kis- és középvállalatok megsegítését célzó csomagot hozott nyilvánosságra. Központi eleme az átcsoportosítás, vagyis a már meglévő költségvetési tételeket szabadítják fel, amit a tagállamok a járvány okozta gazdasági károkra költhetnek el. Ennek fontos része a tagállamok által eddig el nem költött kohé­ziós pénzek: ezeket az eredeti szabályokkal ellentétben nem kell visszafizetni az uniós kasszába, illetve az Euró­pai Bizottság ezek szabad felhasználását teszi lehetővé. Kérdésünkre az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete hozzátette, tagállamonként meghatározott összegig a projektekhez szükséges nemzeti szintű önrészre is uniós pénzt használhatnak fel a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos projektekben, ez Magyarország esetében 855 millió euró.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.