Karácsonyi koncert védősisakban a Notre-Dame-ban + videó

A tűzvész pusztította párizsi székesegyházban most készülnek a nagyszabású rekonstrukcióra.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 12. 25. 9:22
A picture shows rubbles and the cross at the altar, inside the the Notre-Dame Cathedral after it sustained major fire damage from the previous month, during the visit of Canadian Prime Minister Justin Trudeau in Notre-Dame Cathedral in Paris
Romeltakarítás a párizsi székesegyháznál. A nyomozók nem sokat markoltak az elmúlt hetekben Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtartották az első karácsonyesti koncertet a 2019. áprilisi tűzvész pusztította párizsi Notre-Dame-székesegyház belsejében. A székesegyház kórusának tagjai védősisakban és -öltözékben énekeltek egy csellista és egy kölcsönzött orgona kíséretében az elsötétített középkori épületben, amelyben most készülnek a kockázatos tisztítási műveletek után a nagyszabású rekonstrukcióra. A tervek szerint húszan énekeltek volna, de biztonsági okokból a számukat nyolcra csökkentették. Az énekesek a társas távolságtartás szabályait betartva álltak fel, hogy levehessék az énekléshez a koronavírus-világjárvány miatt kötelező maszkot.

A koncerten elhangzott angolul és francául a Csendes éj, Az angyalok himnusza, sőt még a Jingle Bells is. A dalokat decemberben vették fel, és a felvételt csütörtök éjfélkor mutatták be. A felvételen közönség nem vehetett részt, és várhatóan legalább 2024-ig nem is léphet az épületbe.

Az egyházmegye szerint az érzelmek és a remény áthatotta koncertnek erős jelképes jelentése volt, és a középkorig visszanyúló zenei örökség ünnepét jelentette.

Michel Aupetit, Párizs érseke a Notre-Dame helyett a Louvre közelében lévő Saint-Germain-l’Auxerrois-templomban tartott karácsonyesti misét csütörtökön.

A Notre-Dame kórusa évente hatvan koncertet adott a székesegyházban, de a tűzvész óta vándorkórusként más párizsi templomokban lép fel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.