Katarina Barley tagadja, hogy kiéheztetné hazánkat és a lengyeleket

Katarina Barley európai parlamenti (EP-) alelnök nem akarja kiéheztetni pénzügyileg Magyarországot és Lengyelországot a jogállami elvek tiszteletének biztosítása érdekében, a német szociáldemokrata politikus szavait tévesen idézte a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió.

Forrás: MTI2020. 10. 02. 11:21
Barley, Katarina;
Berlin, 2019. május 26. Katarina Barley igazságügyi miniszter, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) listavezetõje a párt berlini székházában 2019. május 26-án, az európai parlamenti választások estéjén. MTI/EPA/Hayoung Jeon Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Katarina Barley kijelentését egy kiélezéssel meghamisítottuk” – írták a Deutschlandfunk hírportálján szerdán közölt beszámoló csütörtök este megjelent új változatához fűzött megjegyzésben, amelyben hozzátették, hogy „a hibát kijavítottuk és bocsánatot kérünk”.

Az EP-alelnökkel készített interjú alapján összeállított első összefoglalóban az állt, hogy Katarina Barley szerint ki kell éheztetni pénzügyileg az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország. A felvetés indoklásaként kifejtette, hogy ezekben az országokban a jogállami elvek megsértése nem korlátozódik egyedi, elszigetelt esetekre, hanem rendszerszerű.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa – a német szövetségi kormány korábbi igazságügyi minisztere – a csatorna műsorában a hírportálon közölt első jelentés után sugárzott interjúban valójában Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel kapcsolatban használta a pénzügyi kiéheztetés kifejezést.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló EU-s költségvetés és a koronavírus-járvány gazdasági hatásait ellensúlyozó helyreállítási alap elfogadásának ügyében nyomás alá akarja helyezni a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsot és az EP-t, Katarina Barley azt mondta, hogy Orbán Viktort kell pénzügyileg kiéheztetni, hiszen „neki is szüksége van a pénzre”, és „ha azt mondjuk, hogy te sem kapsz pénzt, akkor szerintem végül engednie kell” néhány kérdésben.

A politikus a többi között hozzátette, hogy Orbán Viktor „egyáltalán nem akar kompromisszumokat kötni, éppen ellenkezőleg, meg akarja vezetni az EU-t, ezért lenne olyan fontos, hogy ezen a ponton kemények maradjunk és azt mondjuk, hogy te sem kaphatsz pénzt, ha átépíted az országodat illiberális demokráciává, ahogyan ő nevezi, beteg demokráciává, ahogyan Věra Jourová (az Európai Bizottságnak az EU-s értékek és az átláthatóság ügyében illetékes alelnöke) mondja”.

Kovács Zoltán így reagált Katarina Barley szavaira

„Komolyan aggódom a német sajtószabadságért” – így kommentálta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár pénteken a Facebookon a Katarina Barley német szociáldemokrata politikus, európai parlamenti (EP) alelnök Magyarországot és Lengyelországot érintő nyilatkozata körül kialakult ügyet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.