Katasztrofális a koronavírus-helyzet Csehországban

Újabb csúcsot ért el a kórházban kezelt fertőzöttek száma és az új esetek számai is emelkednek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, CNN2021. 03. 03. 12:22
null
Prága, 2021. március 2. Védõruhát viselõ egészségügyi alkalmazott koronavírus-tesztre vesz mintát egy hajléktalan férfitõl egy prágai szállodában 2021. március 1-jén. A cseh fõváros vezetése három szállodába 181 fertõzött fedél nélküli embert szállásolt el. A munkaügyi és szociális minisztérium becslése szerint legalább 3250 veszélyeztetett hajléktalan él Prágában. A hatóságok ezért olyan további szálláshelyeket keresnek, ahol ezek az emberek ideiglenesen otthonra lelhetnek a vesztegzár alatt. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekord magasra emelkedett a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma Csehországban: az egészségügyi minisztérium honlapján ma reggel megjelent kimutatás szerint jelenleg több mint 8100 személyt kezelnek koronavírus-fertőzéssel a cseh kórházakban.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy február eleje óta rohamosan növekszik a fertőzöttek száma. Míg az előző hónap elején csupán 2555 új beteget jelentettek, tegnap a laboratóriumi szűrések 16 642 új igazolt fertőzést mutattak ki, ami az eddigi negyedik legmagasabb szám. Súlyos állapotban 1661 személy van, százzal több, mint vasárnap. A cseh kórházak továbbra is rendkívül leterheltek, és a koronavírusos betegek kezelésére alkalmas, speciális ágyak szinte már mind foglaltak. A hivatalos jelentés szerint ezeknek az ágyaknak már mindössze 14 százaléka szabad, ami mintegy 180 ágyat jelent. A férőhelyhiány régiónként eltérő, ezért a betegeket több esetben is távoli kórházakba kell szállítani, ahol még van szabad ágy.

A járvány terjedését, illetve az egyre kritikusabbá váló helyzetet a cseh kormány új óvintézkedésekkel próbálja kezelni. Szerdától kezdve például a több mint 250 személyt foglalkoztató vállalatoknál kötelező az alkalmazottak tesztelése legalább heti egy alkalommal. Az állam havi négy tesztet fizet, egy tesztért maximum 60 koronát (835 forint) alkalmazottként. Andrej Babiš miniszterelnök még múlt hét pénteken ismerte el, hogy nem maradt más választásuk, mint szigorítani a korábbi szabályozásokon. A politikus hozzátette: túl sok hibát követtek el, azonban most nincs itt az ideje annak, hogy a múltról vitatkozzanak.

Védőruhát viselő egészségügyi alkalmazott koronavírusteszthez vesz mintát egy hajléktalan férfitől egy prágai szállodában 2021. március 1-jén
Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

A helyzet áthidalása érdekében Csehország egy hete a szomszédos, illetve más európai uniós államokhoz fordult segítségért. Tomáš Petříček külügyminiszter a közszolgálati rádióban kedd este úgy nyilatkozott, hogy a felhívásra számos állam reagált, és eddig „már néhány száz ágyat” ajánlottak fel a cseh betegeknek. A miniszter szerint a cseh külügy jelenleg Németországgal tárgyal a felajánlott segítség kihasználásáról. A német határ mentén fekvő cseh régiókban ugyanis rendkívül súlyos a helyzet, az ottani kórházak megteltek, és szívesebben szállítanának betegeket a közeli német kórházakba, mint a távolabbi cseh társintézetekbe.

– Megértem, hogy nagyon nehéz, de ez most különösen fontos. Együtt kell lennünk ezekben az időkben. Remélem mindenki megérti a döntés szükségességét és megadják nekünk az utolsó esélyt, hogy kezeljük a helyzetet

– mondta a miniszterelnök múlt héten a parlament ülésén a koronavírus elleni szabályok szigorításáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.