Katonai parádé és ellentüntetés, zászlóégetéssel

Trump már tavaly megpróbált volna változtatni az Amerikában kialakult szokásokon, és meghonosítani Washingtonban a francia típusú katonai díszszemlét, ám terve meghiúsult.

2019. 07. 04. 15:06
Preparations for Fourth of July celebrations in Washington, DC
Szorgalmasan gyakorlatoztak a lovasok és a páncélosok, felkészülten várják a mai díszszemlét Fotó: EPA/ERIK S. LESSER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglátni és megszeretni: így volt Donald Trump a két évvel ezelőtti július 14-i francia nemzeti ünnephez kapcsolódó katonai parádéval, amikor is Emmanuel Macron államfő vendégeként csodálhatta meg, hogyan festi a harci gépek kondenzcsíkja a trikolór színeire a párizsi eget. – Megpróbálunk túltenni ezen! – mondta vendéglátójának akkor Trump, amiről sokan azt hitték, az amerikai elnök csak tréfál. De nem tréfált. Trump már tavaly megpróbált volna változtatni az Amerikában kialakult szokásokon, és meghonosítani Washingtonban a francia típusú katonai díszszemlét, ám terve meghiúsult. Mégpedig két okból: a kiadások elérték volna a százmillió dollárt, a lánctalpas haditechnika felvonultatása pedig – mint megállapították – tönkretette volna a főváros útjainak burkolatát.

Az idei július 4-re – a függetlenség kikiáltásának 243. évfordulójára – már reálisabb tervek készültek. Becslések szerint tízmilliókból megoldható a parádé, a lánctalpas technikát pedig – a hivatalos megfogalmazás szerint – „statikus szemlére” teszik, azaz gurulni csak azok a járművek fognak a díszszemle során, amelyeknek gumiabroncsaik vannak. Trump már februárban lelkes volt. „Óriási tűzijáték-bemutató, szórakoztatás és beszéd a kedvenc elnökötöktől, tőlem!” – írta szokásos üzenőfalán, a Twitter mikroblogon.

Kellyanne Conway, az elnök tanácsadója most azt közölte, a beszéd arról fog szólni, „milyen csodálatos ez az ország, csapatainkról és hadseregünkről, nagyszerű demokráciánkról és nagyszerű hazafias felhívásunkról, arról, hogy ez a kormány mennyi álláslehetőséget teremt az embereknek és hogy mit tettünk a háborús veteránokért”. Emellett a National Mallon, a Capitoliumtól a Lincoln-emlékműig húzódó washingtoni parkban megjelenő tömegek megcsodálhatják majd az elnöki különgép, illetve helikopter, az Air Force One és a Marine One, valamint a világ legismertebb köteléke, a haditengerészet Kék angyalok repülőszázadának légi bemutatóját.

Szorgalmasan gyakorlatoztak a lovasok és a páncélosok, felkészülten várják a mai díszszemlét
Fotó: MTI/EPA/Erik S. Lesser

De nem mindenki boldog mindettől. Trumpot azzal vádolják ellenfelei, hogy a Tisztelegj Amerikának! elnevezésű eseménnyel kisajátítja az eddig politikamentes nemzeti ünnepet, a helyszínen tervezett nagygyűlésén pedig a kampányfinanszírozási szabályokat is megsérthetik – állítják –, ha adományokat gyűjtenek Trumpnak a 2020-as választásokra. A baloldaliak tüntetési engedélyt kaptak, Trumpot kifigurázó hatméteres léggömböt engedhetnek a magasba, Gregory Lee Johnson ismert kommunista aktivista pedig – akinek 1984 óta legfelső bírósági papír van a kezében arról, hogy elégetheti az amerikai zászlót – már előre bejelentette, meggyújt ma egy nemzeti lobogót.

A jobboldal szerint Trump-ellenes gyűlöletről van szó. – Mindez annak a mérgező légkörnek a kifejeződése, amelynek tanúi vagyunk ebben az országban. Hányszor láttak már az emberek légi bemutatót? Mindenki imádja ezeket, kivéve, ha Trump kezdeményezi – mondta a Fox News hírtelevízióban Geraldo Rivera republikánus kommentátor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.